6255 3030 post@norskvann.no

Bærekraftprisen til Bergen kommune

7. sep, 2021 | Miljø, Prisutdelinger

Bergen kommunes vann- og avløpsvirksomhet er best på bærekraft i vannbransjen. Dermed stikker de av med Norsk Vann sin Bærekraftpris for 2021.

Foto (© Odd Borgestrand) viser fra venstre, Thomas Breen, Magnar Sekse og Thor Haakon Bakke

Fagdirektør Magnar Sekse og byråd for klima, miljø og byutvikling i Bergen kommune, Thor Haakon Bakke (MDG), fikk overrakt prisen av direktør i Norsk Vann, Thomas Breen, under åpningen av Norsk Vanns årskonferanse i nettopp Bergen tirsdag.

– Jeg er stolt og glad over denne pristildelingen, sa Magnar Sekse. Dette er en pris som tilhører alle medarbeidere i vann- og avløpsetaten og Bergen Vann KF. De viser en utrolig entusiasme i jobben de legger ned, også i tider med krevende omstilling.

– Vi trenger påfyll av nye og engasjerte folk, og vi skal jobbe med å videreutvikle satsingen innen bærekraft og sirkulær økonomi. Vi som jobber i kommunen sitter ved rattet og kan være med å styre utviklingen, og slik kan vi utgjøre en forskjell. Bergen skal være en foregangskommune i norsk vannbransje også fremover, lover Sekse.

Les også sak på vvsaktuelt.no (https://www.vvsaktuelt.no/bergen-best-pa-baerekraft-i-norsk-vannbransje-212228/nyhet.html)

Imponerer

-Bergen kommune imponerer ved å ha gjennomført tiltak innenfor samtlige kriterier som kvalifiserer for bærekraftprisen, kunne direktør for Norsk Vann, Thomas Breen, fortelle fra juryens begrunnelse, og trekker ut noen av poengene som gjør Bergen til en verdig vinner:

  • tiltak på overvannshåndtering, der det bl.a. er utarbeidet en kommunedelplan for overvann, som sikrer at blågrønne løsninger for overvannshåndteringer er førstevalget.
  • Bergen kommune har en høy andel NoDig i sitt arbeide, og ligger på ca. 35 % for vann og ca. 80 % for avløp.
  • Vann- og avløpsvirksomheten er på grunn av biogassanlegget og turbiner tilknyttet vannproduksjonen, totalt sett 57 % selvforsynt med energi. Reduksjon av energiforbruk fra 2018 til 2020 er på hele 15 %, og det forventes ytterligere reduksjoner i årene fremover.
  • I kommunen er det en politisk ambisjon om at alle kommunale byggeplasser skal være utslippsfrie fra 2025, og i 2020 ble den første kontrakten om utslippsfrie byggeplasser signert. I 2021 er de første anleggsarbeidene med elektriske gravemaskiner i gang, med gode erfaringer. Fra 2020 er konkurranser om entrepriser vektet med 30 % på fossilfri anleggsplass, fra 2023 vil dette bli et kvalifikasjonskrav.
  • I tillegg jobbes det konkret og målrettet med bærekraftig virksomhetsstyring og bærekraftig vedlikehold, og det er god progresjon i fornyelsen av ledningsnettet, som er på et bærekraftig nivå basert på grundige risikobaserte analyser.
  • Andre stikkord er lekkasjereduksjon, kommunikasjon og informasjon, sirkulær økonomi, og klimagassutslipp

-Kommunen har i tillegg utmerket seg gjennom å delta aktivt i nasjonale og internasjonale forsknings- og utviklingsprosjekter, innenfor tema som er relevant for vannbransjens bærekraft. Bergen har bidratt aktivt i å formidle tiltak innenfor bærekraft, og på den måten gitt overføringsverdi til andre i bransjen. Mange av medarbeiderne har gitt verdifulle bidrag til bransjens arbeide, gjennom deltakelse i Norsk Vanns fagkomitéer og i styringsgrupper i Norsk Vanns ulike prosjekter.

-Og som om ikke det er nok så er sentrale medarbeidere hos Bergen kommune aktive på den internasjonale arena, og utfører et viktig arbeid på vegne av bransjen blant annet i den europeiske bransjeorganisasjonen EurEau, og som leder av Nasjonalkomiteen for IWA.

-Så tusen takk for innsatsen, på vegne av hele bransjen!

Tidligere vinnere

Bærekraftprisen deles ut til et medlem i Norsk Vann, kommune eller selskap, som i løpet av det siste året har utmerket seg særskilt innenfor området bærekraft i vannbransjen. De siste fem års vinnere har vært:

2016: Hias IKS

2017: Vestfold Vann og Tønsberg kommune

2018: Tromsø kommune

2019: Asker kommune

2020: GVD

Relaterte nyhetssaker

Priser til de flinkeste i klassen

Priser til de flinkeste i klassen

Flere priser ble delt ut under årskonferansen i Bodø denne uka. Både Omdømmepris, Bærekraftpris, prisen for Mest aktive organisasjon og prisen for Mest aktive person ble delt ut. Under kan du lese mer om begrunnelsene for tildelingene. Foto øverst: Inger Anita...

les mer
Årets bedreVANN-kommune!

Årets bedreVANN-kommune!

Nesodden er årets bedreVANN-kommune! Det ble behørig markert under middagen på Norsk Vanns årskonferanse i Bodø tirsdag kveld. Nesodden kommune får prisen fordi de gjennom målrettet arbeid i kommunen og ved interkommunalt samarbeid har gode og bærekraftige...

les mer
Temaside for små utslipp

Temaside for små utslipp

Vi har samlet nyttig informasjon om små utslipp på en egen temaside - "Små utslipp, store utfordringer!" Selv om utslippene er små hver for seg, bidrar de likevel i sum til betydelig forurensning som skader helse og miljø. Vi snakker om de minste renseanleggene, som...

les mer
Til kamp mot PFAS

Til kamp mot PFAS

I et åpent brev til EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, oppfordrer EurEau til knallhard handling mot PFAS. Så lenge det er lov å produsere og bruke PFAS kan Europa bare glemme å få gjennomført sin grønne giv (Green Deal). I tillegg er selve folkehelsa i...

les mer
Oslofjorden: Søk tilskudd til nitrogenfjerning

Oslofjorden: Søk tilskudd til nitrogenfjerning

Miljødirektoratet åpner for flere søknader om tilskudd til nitrogenfjerning fra avløpsrenseanlegg innenfor Oslofjordens nedbørsfelt. Søknadsfristen er 4. februar 2024. For å bedre tilstanden i Oslofjorden, er det behov for å redusere nitrogentilførslene så raskt som...

les mer
-Den negative utviklingen i Oslofjorden kan snus

-Den negative utviklingen i Oslofjorden kan snus

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen er optimistisk med tanke på å snu utviklingen i Oslofjorden, men forutsetter at alle kommunene i nedbørsfeltet gjør sin del av jobben. Rett før jul sendte Klima- og miljødepartementet brev til de 118 kommunene i...

les mer
Støtte til lokale klimatiltak eller klimatilpasning

Støtte til lokale klimatiltak eller klimatilpasning

Kommuner og fylkeskommuner kan søke om støtte fra Miljødirektoratet til lokale klimatiltak eller klimatilpasning. Søknadsfristen for begge ordningene er 15. februar. Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil kutte utslipp av klimagasser og...

les mer