6255 3030 post@norskvann.no

Pressemelding: Bruker du toalettet som søppelbøtte?

9. des, 2021 | Avløp, baredritei, Kampanjer, Pressemelding

DET MÅ DU NESTEN BARE DRITE I 😉 Heller du matfett i vasken eller kaster våtservietter, tamponger og bind i toalettet bidrar du nemlig til at store mengder plast havner i havet.

Hver eneste dag skaper matfett, våtservietter og annet søppel store utfordringer for avløpssystemene i landets kommuner. Konsekvensene strekker seg langt ut over utrivelig og kostbart merarbeid for avløpsetatene, som må rykke ut til tette rør og tilstoppede pumper. Avløpsvannet lar seg ikke stanse av slikt, men finner egne veier – inn i folks kjellere som tilbakeslag, eller går i overløp der urenset avløpsvann og toalettsøppel fritt flyter ut i natur og miljø.

Plastforsøpling i havet

Mange av produktene som havner i toalettet inneholder store andeler plast, som våtservietter og engangskluter, sanitærartikler og emballasje til disse, sigarettsneiper, linser og tanntråd. Vi må unngå at slikt søppel havner i havet og brytes ned til mikroplast.
Frivillige ryddere finner mye slikt søppel langs norske strender, og det er grunn til å anta at hovedkilden er toalettene i norske hjem.

Men vet ikke folk at de ikke skal bruke toalettet som søppelbøtte?

Kunnskapshull

-Folk vet veldig lite om avløpssystemet de er tilknyttet, sier prosjektleder Kine Lillerud fra Hold Norge Rent (HNR). Mange aner ikke hva som skjer etter at de trekker ned, langt mindre hva som må til for å rense avløpsvannet, eller hvilke konsekvenser det kan få at toalettet brukes som søppelbøtte. Det har vi avdekket gjennom intervjuer og undersøkelser.

-Samtidig er folk opptatt av å unngå handlinger som bidrar til forsøpling, og særlig plastforsøpling i havet. Vi har også stor vilje til å endre egen praksis når vi blir klar over at handlingene våre har negative konsekvenser. Folk trenger rett og slett mer kunnskap, sier Lillerud.

Nå kommer derfor en nasjonal kunnskapskampanje med mål om å få folk til å slutte å bruke toalettet som søppelbøtte. Kampanjen er et samarbeid mellom Hold Norge Rent, LOOP/Sortere og Norsk Vann, og er muliggjort av Handelens miljøfond som et ledd i deres arbeid med å redusere plastforsøpling.

Kampanjen vil gå i sosiale medier og har fått navnet «Det må du nesten bare drite i».

Grundig innsikt

-Våre undersøkelser viser oss først og fremst at folk egentlig allerede har løsningen på problemet på sitt eget bad. Ni av ti oppgir nemlig at de har søppelbøtte på badet, forklarer Lillerud.

Undersøkelsene viser at vi er opptatt av å unngå plast i havet, men at mange likevel kaster produkter som våtservietter, engangskluter til rengjøring, bind og tamponger i toalettet.

-Når det gjelder hvorfor folk velger å hive søppel i toalettet svarer de at det enten vurderes som den beste løsningen, den enkleste løsningen der og da, eller fordi de ikke vet hvor de ellers skal gjøre av produktene, sier Lillerud.

Derfor er det viktig å gi folk kunnskap om at de enkle valgene fort kan skape store problemer, både for dem selv og for livet i havet, og motivere til å velge søppelbøtta og kildesortering.

Analyser av dosøppel på renseanlegg

Det ble gått enda grundigere til verks. Søppel på seks ulike renseanlegg ble undersøkt og analysert.

-Totalt ble det hentet ut 140 kilo dosøppel i prøvene fra anleggene, der det ble identifisert 7655 produkter. Fiberkluter havner på topp, og utgjør et stort problem, sammen med bind og tamponger, snus, sneip og plastfolie. Tar vi med at fiberklutene også inneholder plast forstår vi hvor mye plast det er i avløpssystemet til enhver tid. Når filler og matfett tetter til rør og pumper havner denne plasten på avveie og ender opp i havet, forklarer Lillerud.

Søppel i avløpet er et enormt problem. Bare i de seks anleggene som ble undersøkt, blir det årlig fanget opp 1 200 000 kilo søppel.

– Derfor er det så viktig å øke folks kunnskap om konsekvensene ved å hive søppel i toalettet. Vi kan faktisk risikere å møte det igjen på badestranda, eller i magen på torsken vi skal ha til middag. Det kan vi unngå dersom folk hiver søppel i søppelbøtta i stedet for å hive det i do, avslutter Lillerud.

Kontaktpersoner:

Kine Lillerud, Prosjektleder, Hold Norge Rent, mob. 909 39 561

Frode Skår, kommunikasjonsrådgiver, Norsk Vann, mob: 991 27 175

Sylvelin Aadland, Ansvarlig for Sortere i LOOP, mob: 975 18 379

Relaterte nyhetssaker

EurEau vil ha forbud mot PFAS

EurEau vil ha forbud mot PFAS

EurEau mener det bør innføres et forbud mot PFAS i alle produkter så raskt som mulig for å unngå at disse kjemiske stoffene fører til ytterligere skader vannkretsløpet. PFAS (per- og polyfluorerte alkylstoffer) er en stor gruppe fluorholdige stoffer som inngår i...

les mer
110 tonn søppel fra ristene

110 tonn søppel fra ristene

-I løpet av 2021 har vi måttet fjerne 110 tonn med avfall fra ristene i renseanlegget på Rambekk, forteller Aina Kristiansen ved vann og avløp i Gjøvik kommune til avisa Oppland Arbeiderblad. Hun forteller videre at særlig fiberkluter og q-tips lager trøbbel og tetter...

les mer
Slik unngår du å bidra til plasthavet

Slik unngår du å bidra til plasthavet

NRKs nye serie «Plasthavet» kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste av oss. Bruker du toalettet som søppelbøtte bidrar du til denne marine forsøplingen. Av: Frode Skår, Norsk Vann Hold Norge Rent og andre frivillige organisasjoner har gjennom sine årlige...

les mer
Reisen fra toalettet til Oslofjorden

Reisen fra toalettet til Oslofjorden

Har du noen gang lurt på hva som egentlig skjer med den skurefilla som forsvinner når du heller ut vaskevannet i do? Eller hvorfor avgiftene på vann og avløp øker? Moss Avis har laget en reportasje som svarer på begge deler. Moss Avis har intervjuet Hans Rikard Wold,...

les mer
Dovett gjelder også i private avløpsanlegg

Dovett gjelder også i private avløpsanlegg

Hias, septikrenovatører og Stange kommune minner innbyggerne om at "dovett-reglene" også gjelder for private anlegg.  «Stange kommune har fått melding fra septikrenovatøren om at avløpsanlegget ditt har inneholdt en del søppel som ikke hører hjemme i anlegget. Søppel...

les mer
Kampanjestart: DET MÅ DU NESTEN BARE DRITE I

Kampanjestart: DET MÅ DU NESTEN BARE DRITE I

I disse dager setter Hold Norge Rent, Loop/Sortere.no og Norsk Vann i gang en 13 måneder lang kampanje for å få bukt med søppel i toalettet. Vi håper bransjen blir med på jobben med å spre budskapene, og bruker oppmerksomheten til å fremme egne informasjonstiltak...

les mer
Journalist med kjeledress og gassmaske

Journalist med kjeledress og gassmaske

Journalist Aleksander Limkjær i Tønsberg Blad har vært med Thorbjørn Andresen og Ronny Mikalsen i Tønsberg kommune ned i en av kommunens mange pumpestasjoner.  Flere ganger i uka må Ronny Mikalsen og Thorbjørn Andresen rydde opp i dritt fordi Tønsbergs befolkning...

les mer
Tamponger og bind skal ikke i do

Tamponger og bind skal ikke i do

Sammen med Norsk Vann, LOOP og Handelens Miljøfond har Hold Norge Rent hentet inn ny kunnskap om bruk av toalettet som søppelbøtte. Det har inspirert det globale hygiene- og helseselskapet Essity Norge AS. Essity har som mål å være en ledende bidragsyter til et...

les mer