6255 3030 post@norskvann.no

1 480 tonn fosfor fra norsk avløpssektor

22. okt, 2021 | Avløp

Oppdaterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) beregner det totale fosforutslippet fra avløpssektoren i 2020 til 1480 tonn. Det kunne dekket 10 % av fosforbehovet i norsk landbruk.

Fosforutslippet fordeler seg på 1020 tonn fra kommunale avløpsanlegg større enn 50 personekvivalenter (pe), 150 tonn fra lekkasjer og 310 tonn fra spredt avløp. 

Fosfor er et grunnstoff med kjemisk symbol P og atomnummer 15.

Renseeffekten på norske avløpsanlegg større enn 50 pe er i snitt beregnet til 66 prosent av tilført mengde fosfor i avløpsvannet.

For følsomt område, hovedsakelig fylkene på Østlandet der rensekravene er strengere, er renseeffekten i snitt 92 prosent.

Til sammenligning viser SSBs gjødselundersøkelse at norske jordbruksareal i 2018 ble tilført 15 600 tonn fosfor i form av mineral- og husdyrgjødsel. Dersom renseeffekten i avløpssektoren var 100 prosent, kunne sektoren teoretisk sett dekket om lag 10 prosent av det totale fosforbehovet i norsk landbruk. 

I 2020 var 64 prosent av landets innbyggere tilknyttet høygradige renseanlegg der avløpsvannet renses biologisk og/eller kjemisk. Det er om lag som tidligere år. Videre var 21 prosent av innbyggerne tilknyttet mekanisk eller annen type rensing, mens 2 prosent hadde urenset avløp. De resterende 13 prosentene av befolkningen var tilknyttet små avløpsanlegg med dels varierende grad av rensing. 

Oppfyllelse av rensekrav

53 prosent av landets innbyggere er tilknyttet anlegg der rensekravene ikke oppfylles. Det er en bedring fra året før da tilsvarende tall var 58 prosent. Tallenes klare tale er likevel at mer en 2,3 millioner innbyggere er tilknyttet kapittel 14 anlegg der rensekravene ikke møtes, i tillegg til om lag 180 000 som er tilknyttet kapittel 13 anlegg der rensekrav ikke er oppfylt. 

Rød fosfor

Det er med andre ord mye som gjenstår før avløpsrenseanleggene fungerer tilfredsstillende. 

Se statistikken fra SSB her

Ledningsnett

Ifølge statistikken fra SSB ligger det nærmere 39 100 kilometer med kommunale spillvannsledninger i bakken, som til enhver tid mottar avløpsvann fra norske hjem og leder det til renseanleggene. Disse ble i 2020 fornyet med ca 0,85 prosent, en økning på 0,2 prosent fra året før. Legging av nytt spillvannsnett lå på 0,91 prosent det året. 

Spillvannsnettet kan deles inn i fellessystem for både spill- og overvann, samt separate spillvannsledninger. Fellessystemet utgjør 7 000 kilometer i 2020, mens den separate delen er på 32 000 kilometer.

I tillegg til spillvannsnettet kommer 19 500 kilometer med separate overvannsledninger for oppsamling av regnvann fra gateplan. 

Artikkelen er et utdrag av artikkel på SSB sine nettsider. Les hele artikkelen her.

gamle nyheter

Nyhetsarkivet

Nyhetskategorier

Relaterte nyhetssaker

Mulig ISO-standard: En svært dårlig ide!

Mulig ISO-standard: En svært dårlig ide!

Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO jobber med et initiativ som på sikt kan resultere i en internasjonal standard for «nedspylbare produkter». Det er mildt sagt en dårlig ide! Våtservietter og engangskluter, sanitærprodukter og andre artikler fra...

les mer
Vil du vite mer om Vannstandard?

Vil du vite mer om Vannstandard?

Interessen for Vannstandard er stor og mange ønsker mer informasjon om tjenesten som skal hjelpe kommunene med å kommunisere hvilke krav som gjelder når vann og avløp skal bygges ut og driftes.  Norsk Vann har planlagt en rekke digitale informasjonsmøter, både for...

les mer
Workshop om rensing av mikroforurensninger

Workshop om rensing av mikroforurensninger

Når er det behov for rensing av mikroforurensninger? Hva sier avløpsdirektivet? Hva gjør svenskene? Det er blant spørsmålene vi belyser i en workshop 23. april.  NB: Påmeldingsfrist 15. april Nye krav vil gjelde mange Det er ikke bare de største anleggene som vil få...

les mer
Infiltrasjonsanlegg i kapittel 13 og 14

Infiltrasjonsanlegg i kapittel 13 og 14

Infiltrasjonsanlegg som havner innunder forurensningsforskriftens kapittel 14 har vært i vinden i en periode. Norsk Vann starter opp et nytt prosjekt med dette som tema. Prosjektet skal beskrive hvordan man kan ta representative prøver av infiltrasjonsanleggene, slik...

les mer