6255 3030 post@norskvann.no

Verktøy for datasikkerhet presenteres på Vannberedskapskonferansen 2021

21. okt, 2021 | Arrangement, Sikkerhet og beredskap

Hvordan sikre og gjøre digital infrastruktur innen vannbransjen robust og motstandsdyktig mot eksterne trusler? STOP-IT prosjektet har over fire år arbeidet med denne problemstillingen. Resultatene presenteres på Vannberedskapskonferansen 27. og 28. oktober.

Målet med det EU-finansierte STOP-IT (Strategic, Tactical, Operational Protection of water Infrastructure against cyber-physical Threats)-prosjektet som koordineres av SINTEF er å gjøre kritisk infrastruktur i VA-sektoren sikker og motstandsdyktig (‘resilient’). Dette gjøres ved å forbedre beredskap, bevissthet og responsevne mot fysiske/cybertrusler og kombinasjoner av disse. STOP-IT-prosjektet avsluttes i 2021. I løpet av fire år har STOP-IT-konsortiet samarbeidet i forskjellige retninger: økning av bevisstheten om cybersikkerhet i VA-sektoren gjennom deling av informasjon, utvikling av risikovurderingsverktøy og utvikling av teknologiske løsninger. Prosjektet har utviklet løsninger som gir vannverk mulighet til systematisk å beskytte sine systemer mot cyber-fysisk angrep ved hjelp av integrerte løsninger som også forbedrer evnen til å takle nye risikoer. STOP-IT har også bidratt til å bygge kompetanse i bransjen gjennom ulike opplæringsaktiviteter.

STOP-IT-plattformen består av ulike «byggesteiner» som kan brukes frittstående eller i kombinasjon med hverandre. Plattformen gir brukerne mulighet til å velge teknologier som er relevante for de spesifikke utfordringene de møter daglig, samtidig som de har mulighet til å utvide med flere «byggesteiner» på et senere tidspunkt. Dette legger til rette for å intensivere beskyttelse mot kombinerte cyber-fysiske trusler og analyse av kaskadeeffekter av fysiske hendelser og cyberhendelser. Plattformen er testet ut hos ulike vannverk. STOP-IT-plattformen er strukturert i ni moduler som samler teknologiske løsninger og analyseverktøy:

  • Strategiske og taktiske verktøy er analyseverktøy utviklet for å støtte ledere og beslutningstakere i arbeidet med å øke beredskapen mot effekten av cyber-fysiske trusler. De genererer tilpassede scenarioer for angrep, vurderer risiko når det gjelder tjenesteforstyrrelser og beregner effektiviteten av risikoreduserende tiltak for å øke systemets motstandskraft.
  • Operasjonelle verktøy støtter sanntidsdrift av det integrerte systemet ved å tilby en omfattende liste over teknologier for å oppdage uregelmessigheter av forskjellig art, for eksempel jamming, IT-angrep, fysisk inntrenging, unormal aktivitet, tap av datatilgjengelighet og integritet.

For mer informasjon se her.

Før STOP-IT slipper til får vi to tankevekkende foredrag. Først om hvordan Østre Toten ble helt fratatt alle sine digitale arbeidsverktøy over natten. Når datasystemene i kommunen gikk ned, rammet dette også vann- og avløp. Trolig er situasjonen hos mange andre kommuner fortsatt lik situasjonen hos Østre Toten før dataangrepet. Deretter vil Kommune-Csirt, Nasjonalt senter for informasjonssikkerhet i kommunesektoren, veilede oss på sårbarheter, konsekvenser, arbeidsprosesser og tiltak; hvordan bør man gå frem for å arbeide seg ut av disse sårbarhetene?

Nasjonal vannberedskapskonferanse arrangeres for første gang 27. og 28. oktober. Konferansen vil legge til rette for erfaringsformidling og nettverksbygging, samt bidra til å øke kompetansen innenfor beredskap og krisehåndtering i bransjen. Vi ønsker også å bygge videre på arbeidet med å styrke beredskapen innen vann- og avløpssektoren med utgangspunkt i fagmiljøet tilknyttet studiet i vannberedskap ved HINN.

Påmelding og program finner du her. Påmeldingsfristen er fredag 22.10.

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til to dager med beredskap- og krisehåndteringsgodbiter!

 

Relaterte nyhetssaker

Dialogkonferanse: Sammen om slambehandling

Dialogkonferanse: Sammen om slambehandling

13 kommuner i Drammensregionen, Vestfold og Grenland har startet en felles prosess kalt «Sammen om slambehandling». Nå ønsker de dialog med markedsaktører og kunnskapsleverandører i søken etter riktig retning for fremtidig bærekraftig slambehandling.-Vi ønsker dialog...

les mer
Velkommen til fagtreff 16. og 17. mars

Velkommen til fagtreff 16. og 17. mars

Norsk Vanns fagtreff på Gardermoen 16.-17. mars nærmer seg med stormskritt! Vi inviterer til en samling over to dager på Thon Hotel Oslo Airport med faglig påfyll og gjennomgang av aktuelle tema. Påmeldingsfristen for fysisk deltakelse er 8. mars. Se hele programmet...

les mer
Frokostmøte: Mulighetsrommet for biogass i Norge

Frokostmøte: Mulighetsrommet for biogass i Norge

Norges Bondelag, Avfall Norge, Biogass Oslofjord, Energigass Norge og Norsk Vann inviterer til frokostmøte om mulighetsrommet for biogass i Norge. Frokostmøtet kan følges både fysisk og digitalt og arrangeres 9. mars på Kulturhuset i Oslo kl. 8-10. På møtet vil...

les mer
Beredskap i usikre tider

Beredskap i usikre tider

Hvordan planlegger vi i vannbransjen for god beredskap og krisehåndtering når usikkerheten brer seg i samfunnet? Det skal vi bore i under den nasjonale Vannberedskapskonferansen 2023, som arrangeres på Hamar 9. og 10. mai. Russlands invasjon av Ukraina virker i...

les mer