6255 3030 post@norskvann.no

GVD med kronikk om dovett

14. okt, 2022 | baredritei

Godt Vann Drammensregionen øker fokus på dovett og har skrevet en kronikk som kommer på trykk i regionens aviser. (Bildet er fra undersøkelsen Mepex gjorde for samatrbeidsprosjektet mellom Norsk Vann, Hold Norge Rent og Sortere.no)

Kronikken er skrevet av koordinator Ragnhild Leirset i GVD:

Kanskje har du lurt på hvorforvi er så opptatt av tiss, bæsj og dopapir og hvorfor snus, mat og hygieneartikler ikke skal i do? Det er fordi alt annet enn de tre førstnevnte tingene skaper utrivelige arbeidsforhold for de som jobber i avløpsavdelingene, det er med å forurense vann og natur og det koster store summer å rydde opp i.

Det er fristende å skylle bomullsdottene med neglelakkfjerner eller våtservietten ned i do. Kjapt, enkelt og vips, så er det borte. Problemet er at dette kan bidra til at hele avløpssystemet stopper opp.

Søppel du putter i do havner i havet. Når du skyller ned i do, går vannet gjennom et ledningsnett. På veien pumpes avløpsvannet fram til avløpsrenseanlegget. Det er i disse ledningene og pumpene søppelet setter seg fast, og dermed blir det stans i driften.

Når røret er tett eller pumpen står må avløpsvannet finne andre veier. Du har kanskje opplevd kloakk i kjelleren? Eller at en badestrand må stenge på grunn av dårlig vannkvalitet? Årsaken kan være akkurat dette, avfall blir spylt ned i do, pumpene har fått stans og avløpsvannet går i overløp ut i naturen.

Alle betaler for renovasjon, det vil si at noen kommer og henter husholdningsavfallet hjemme hos deg. Når du istedenfor å benytte deg av denne tjeneste kaster avfall i do er dette resultatet:

  1. Søppelet skaper driftstrøbbel som gjør at noen må ut å reparere og rydde opp, noe som tar tid og derfor koster penger, og det er heller ingen koselig jobb.
  2. Pumper sliter og går i stykker, og de bruker ekstra mye strøm, unødvendig og dyrt.
  3. Kommunen må betale for å få levert alt søppelet som ryddes ut av avløpet eller som havner på ristene på avløpsrenseanlegget. Det vil si at det på en måte betales dobbelt for dette søppelet. For du har jo alt betalt for at det skulle vært hentet hos deg.
  4. Søppel som ikke blir ryddet ut i denne prosessen havner i naturen, noe som også gir store kostnader både økonomisk og miljømessig.

Alle som er tilkoblet offentlig avløp betaler et avløpsgebyr. Dette er penger som skal gå til drift og vedlikehold av avløpssystemene. Her er det behov for store investeringer i fremtiden. Når midlene istedenfor blir brukt til å rydde opp etter folk som kaster søppel i do blir det mindre penger til nødvendig vedlikehold og gebyrene må økes unødvendig mye.

I 2021 ble det gjennomført en studie initiert av Hold Norge Rent, Norsk Vann og LOOP og med støtte fra Handelens Miljøfond. I studien ble 140 kilo dosøppel fra seks ulike renseanlegg i Norge analysert.

Det ble identifisert over 7000 artikler og 91 % av disse inneholdt plast. Fiberkluter og deler av disse, plastfolie, sneip, snus, bind og tamponger dominerte. Fiberkluter er en samlekategori for blant annet våtservietter, engangskluter og vaskekluter. Plastfolie består i stor grad av emballasje. Les mer om studien her.

Det kan være at du synes miljøspørsmålene er for store, men dette er enkelt å gjøre noe med. Bruk søppelbøtta!

 

 

Relaterte nyhetssaker

Nordre Follo renseanlegg: -Folk gir blaffen

Nordre Follo renseanlegg: -Folk gir blaffen

Østlandets Blad har besøkt Nordre Follo renseanlegg og snakket med mekaniker Roar Eilertsen og driftsleder Steinar Iversen om utfordringene med søppel i avløpsnettet.  De to hverdagsheltene bruker utallige timer på å rydde opp etter folk som bruker toalettet som...

les mer
Utslipp fra avløpsledning til Glomma

Utslipp fra avløpsledning til Glomma

På østsiden har en større avløpsledning til FREVAR gått tett på en lengre strekning. Det har medført at avløpsvann fra toalett og vask har gått i overløp og flyter urenset ut i Glomma. - Tilstopping på ledningsnettet skyldes at fett og olje fra matlaging blir tømt i...

les mer
110 tonn søppel fra ristene

110 tonn søppel fra ristene

-I løpet av 2021 har vi måttet fjerne 110 tonn med avfall fra ristene i renseanlegget på Rambekk, forteller Aina Kristiansen ved vann og avløp i Gjøvik kommune til avisa Oppland Arbeiderblad. Hun forteller videre at særlig fiberkluter og q-tips lager trøbbel og tetter...

les mer
Slik unngår du å bidra til plasthavet

Slik unngår du å bidra til plasthavet

NRKs nye serie «Plasthavet» kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste av oss. Bruker du toalettet som søppelbøtte bidrar du til denne marine forsøplingen. Av: Frode Skår, Norsk Vann Hold Norge Rent og andre frivillige organisasjoner har gjennom sine årlige...

les mer
Reisen fra toalettet til Oslofjorden

Reisen fra toalettet til Oslofjorden

Har du noen gang lurt på hva som egentlig skjer med den skurefilla som forsvinner når du heller ut vaskevannet i do? Eller hvorfor avgiftene på vann og avløp øker? Moss Avis har laget en reportasje som svarer på begge deler. Moss Avis har intervjuet Hans Rikard Wold,...

les mer