En bærekraftig vannbransje
Årsmøtet i Norsk Vann vedtok i september 2017 en nasjonal bærekraftstrategi for vannbransjen. Vedtaket markerte starten på en systematisk satsing på bærekraft i bransjen. Etter dette er det utgitt flere rapporter fra Norsk Vann med bærekraft som tema. Rapportene gir verktøy som skal hjelpe bransjen i å nå målene som er beskrevet i bærekraftstrategien.
Oppfølgingen av bærekraftstrategien er beskrevet i bedreVANN rapporten. I benchmarkingsystemet er det, som en del av bransjens bærekraftarbeid, utviklet indikatorer for å beskrive status på området. Arbeidet omfatter alle områder i bransjen.
Avløpshåndtering
Avløpsvann er vann som er brukt i husholdninger, industri og annen virksomhet, og som må renses forsvarlig før utslipp til naturen igjen.
Ifølge KOSTRA var det i Norge i 2019 2710 avløpsrenseanlegg større enn 50 pe. Disse sørger for å ta hånd om avløpet fra 85 % av befolkningen, mens de resterende har egne avløpsanlegg eller mindre, private fellesløsninger. Det registrert 330 000 anlegg mindre enn 50 pe i 2019. Slammet fra avløpsrenseprosessen gjenbrukes i stor grad som gjødsel og jordforbedringsmiddel i jordbruket og på grøntarealer, etter å ha gjennomgått behandling og kvalitetskontroll i henhold til krav i gjødselvareforskriften.
Avløp reguleres av en rekke lover og forskrifter. De viktigste er plan- og bygningsloven, forurensningsloven, forurensningsforskriftens del 4, vannforskriften og gjødselvareforskriften.
FNs menneskerettighetsråd vedtok 30. september 2010 at tilgang til vann og sanitær er en menneskerett. FN anslår at 80% av avløpsvannet globalt slippes ut i miljøet uten tilstrekkelig behandling og at 297 000 barn under fem år dør av diaresykdommer relatert til manglende sanitærforhold, dårlig hygiene og utrygt drikkevann hvert år.
Tilfredsstillende håndtering av avløpsvann inngår i flere av FNs bærekraftsmål. Det er særlig to mål som er relevant for avløpshåndtering i Norge:
6. Sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle.
14. Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling.
bedreVANN
bedreVANN er et verktøy fra Norsk Vann for å måle og vurdere tilstand og kostnader for de kommunale vann- og avløpstjenestene. Besøk sidene ved å klikke på bildet over.
Revidert avløpsdirektiv
26. oktober 2022 la EU-kommisjonen frem forslag til revidert avløpsdirektiv. Direktivet er ambisiøst og innebærer strenge krav til avløpshåndtering for å begrense negativ miljøpåvirkning. Gjeldende avløpsdirektiv er 30 år gammelt. Det er behov for en modernisering og oppdatering, blant annet for å inkludere ny kunnskap og ta høyde for nye forutsetninger og behov.
På denne siden finner du informasjon om direktivforslaget, samt innspill, reaksjoner og meninger fra Norsk Vann og andre aktører.
Mikroplast
Mikroplast er små partikler (mellom 5 mm og 1μm) fra syntetiske materialer. Mikroplastpartikler kan være laget for spesielle formål («primær mikroplast»), men storparten av de som finnes i våre omgivelser er resultatet av slitasje etter bruk og nedbryting av ulike gjenstander laget av syntetiske materialer (tekstiler, dekk, flasker, etc.; «sekundær mikroplast»). Vi er daglig omgitt av gjenstander som er helt eller delvis laget av syntetiske materialer og det er sannsynlig at alle avgir større eller mindre mengder mikropartikler.
Primærrensing
Primærrensing baseres på rensekravene i Forurensningsforskriften del 4 om avløp. Forurengsningsforskriften gjennomfører EUs avløpsdirektiv i norsk lovverk. Opprinnelig er sekundærrensekrav malen, mens primærrensekrav er gitt som unntak på spesielle vilkår angitt i forurensningsforskriften § 14-8 Utslipp til mindre følsomt område.
Akkreditert prøvetaking
Søppel i avløpet
Avløpssystemet i de fleste norske kommuner er konstruert og dimensjonert for å ta seg av tre ting; bæsj, tiss og dopapir. Når det kommer andre ting inn i avløpssystemene skaper det problemer, både i ledningsnettet og på renseanleggene.
Sekundærrensing
Sekundærrensekravene er regulert i forurensingsforskriftens del 4 om avløp. Forurengsningsforskriften gjennomfører EUs avløpsdirektiv i norsk lovverk.
Små avløp, store utfordringer
Denne siden handler om de små utslippene. De er mange i antall og slipper ut små mengder forurensning hver for seg. Vi snakker om de minste renseanleggene, som renser avløpsvann fra boliger og hytter og befinner seg i hager rundt om i landet.
Påslipp fra næringsmiddelbedrifter omfattet av BAT-krav
Mange næringsmiddelbedrifter i Norge har i dag påslipp til kommunalt nett hvor det industrielle avløpsvannet blir renset i det kommunale avløpsrenseanlegget.
Her har vi laget en veiledning og et regneark som kommunene kan bruke for å vurdere sine påslipp.
Siste nytt om avløp og miljø
Opptak fra webinaret om erfaringene fra samarbeidsprosessen Fremtidens renseanlegg
Gikk du glipp av webinaret der de 22 kommunene rundt Oslofjorden som samarbeider om prosjektet Fremtidens renseanlegg la frem sine erfaringer? Fortvil ikke - her får du muligheten igjen! Webinaret ble nemlig spilt inn og er nå lagt ut på Youtube:...
Villedende markedsføring av “nedbrytbare” våtservietter
Hold Norge Rent og Norsk Vann påpeker at markedsføringen av «nedbrytbare» og såkalte «flushable» våtservietter er villedende og bidrar til å skape store problemer i avløpssystemer over hele landet. Skrevet av Hold Norge Rent Mangel på kunnskap om hva som skal i...
Velkommen til Fagtreff 18. og 19. mars!
Norsk Vann inviterer til samling over to dager på Gardermoen med faglig påfyll og gjennomgang av aktuelle tema. Alle parallellene kan også følges digitalt. Vi skal se nærmere på en rekke utfordringer som vannbransjen står midt oppe i. For de ulike fagområdene vil...
Ofte stilte spørsmål om avløp og miljø
Mange spørsmål går ofte igjen, andre spørsmål dukker opp fra tid til annen. Mange er forholdsvis uavhengige av sted og tid, og svaret vil kunne være omtrent det samme fra gang til gang. Nedenfor har vi samlet en rekke spørsmål og forsøkt å besvare disse. Denne listen vil aldri kunne bli utfyllende, men Norsk Vann mottar gjerne innspill om flere aktuelle spørsmål, slik at listen stadig kan utvides.