6255 3030 post@norskvann.no

Slik lykkes Tromsø med rekruttering

15. feb, 2023 | Rekruttering

Seksjon for vann og avløp i Tromsø kommune har fått rykte på seg for å være gode på rekruttering og arbeid opp mot studenter og unge. Sentralt i satsingen står bacheloroppgaver, sommerjobber og relevante deltidsjobber til studenter.

-De siste fem årene har vi rekruttert fem studenter som alle startet som sommerarbeidere her på seksjonen, forklarer Markus Markussen, som er planlegger og ingeniør ved Seksjon for vann og avløp, Plan og utbygging i Tromsø kommune. 

-Vi håper selvfølgelig at flere skal velge vann som utdannings- og karrierevei, for vi som bransje skriker etter mer kompetanse og kapasitet. Da er det også selvsagt at vi må bidra og gjøre en innsats for å få dem til oss, sier Markussen, som selv startet karrieren i vannbransjen som student med sommerjobb i etaten i Tromsø.

Tromsø kommune har naturlig nok et hovedfokus på samarbeid med UiT Norges arktiske universitet (UiT). 

Rekruttering på Norsk Vanns fagtreff

Rekruttering er også ett av temaene under Norsk vanns fagtreff på Gardermoen 16. og 17. mars. Her kjøres det blant annet en egen workshop med formål å diskutere hvordan bransjen kan løfte i lag for å gjøre oss attraktive for unge som skal søke utdanning eller starte på sin yrkeskarriere.

-Vi har i dag et kjempegodt samarbeid med UiT, men vi har også hatt studenter fra NTNU og NMBU som sommerarbeidere opp gjennom årene. Senest sist sommer hadde vi to fra NTNU, forteller Markussen. 

-Noen er herfra byen og synes det er naturlig å finne seg sommerjobb her, mens andre kommer sørfra for å oppleve en eksotisk sommer i nord samtidig som de jobber. Ett år hadde vi ei jente som levde i en kassebil og vasket seg i havet, helt til hun fant ut av vi hadde dusj på kontoret, humrer han.

Nattarbeid i Tromsøs gater

Tre tilbud til studenter

Seksjon for vann og avløp i Tromsø kommune stiller i hovedsak opp med tre tilbud til studenter.

For det første tilbyr etaten sommerjobb til 6 studenter hvert år, der de jobber i team med å løse forskjellige oppgaver.

-Vi har fokus på å la dem planlegge og utføre arbeidet selv, slik at de får se de forskjellige fasene av slike arbeidsprosjekter. Vi lar studentene bli kjent med oss som organisasjon, det holdes foredrag og de blir med på befaring på anleggene vi drifter.

-Det er viktig for oss at de skal bli godt kjent med arbeidsplassen og utfordringene i bransjen. Mange ganger kommer studentene tilbake fordi de trives så godt, sier Markussen, og legger til at utlysning av sommerjobbene kommer nå i begynnelsen av februar.

Samarbeid om bachelor- og masteroppgaver

For det andre tilbyr etaten relevante og spennende bachelor- og masteroppgaver hvert år som ingeniørstudenter kan søke på.

-Siden vi har mest samarbeid med UiT har det som oftest endt med bacheloroppgaver, men vi håper at masterstudenter også skal skrive for oss, sier Markus. Studenter som skal skrive oppgave hos oss, må få den godkjent på sitt studiested.

-Vi gir studentene oppgaver som handler om relevante og aktuelle problemer vi som etat står midt oppi, og derfor får studentene kjempegod oppfølging faglig. Samarbeidet ender som regel opp med veldig gode oppgavebesvarelser og fine karakterer, legger han til.

Markus Markussen

Markus Markussen, planlegger og ingeniør ved Seksjon for vann og avløp, Plan og utbygging i Tromsø kommune, startet sin karriere med sommerjobb i etaten. 

I år la de ut følgende oppgaver:

 

  • Vanntap i ledningsnett
  • Vannkvalitet og vannbehandling
  • Utfordringer med separering av avløp
  • Slam og fett som ressurs
  • Overvannshåndtering i Prestvannsbekken
  • Effektivisering av renseprosess for avløp 
Deltidsjobb

Den tredje satsingen er å legge til rette for at aktuelle studenter kan få relevante deltidsstillinger ved siden av studiet. 

-I skrivende stund har vi en masterstudent i 20% stilling som jobber med vannledningsnett, forteller Markussen. Vi er veldig fleksible med tanke på at de skal kunne kombinere studier med det å jobbe for oss. De får også kontorplass hos oss i Tromsø sentrum og den faglige oppfølgingen de trenger for å utføre arbeidet

-Vi har hatt stor suksess med dette opplegget og oppfordrer andre kommuner til å tenke i samme baner, slik at vi får løftet interessen for bransjen vår blant de unge, avslutter han. 

gamle nyheter

Nyhetsarkivet

Nyhetskategorier

Relaterte nyhetssaker

VAnnforsk webinarserie

VAnnforsk webinarserie

VAnnforsk fortsetter sin webinarserie utover våren. Fredag 9. februar er temaet «bransjens behov for utdanning og kompetanse», og du får høre om OsloMet sin nye masterutdanning og FoU-prosjekter. Fredagen etter, den 16. februar, er temaet «Muligheter med nytt...

les mer
VA-yngres årsseminar i Ålesund

VA-yngres årsseminar i Ålesund

VA-yngre har åpnet for påmeldingen til sitt årsseminar i Ålesund 24.-25. april. Seminaret har fått tittelen «Rise of the machines» med digitalisering som en rød tråd. Tradisjonen tro blir det spennende foredrag, kulturell mingling, nye venner og kunnskapsrike...

les mer
Bli traineebedrift? En unik mulighet for bransjen

Bli traineebedrift? En unik mulighet for bransjen

I høst hadde traineeVANN opptak til kull 10. Ni traineer har takket ja til å være vannbransjens neste traineekull og være med i spennende løp i Trøndelag, Vestland, Rogaland, Agder, Buskerud, Akershus og Østfold. traineeVANN ser frem til å vise vannbransjen flere...

les mer
Vi søker juridisk rådgiver

Vi søker juridisk rådgiver

Norsk Vann søker etter juridisk rådgiver som kan ivareta og utvikle vårt juridiske medlemstilbud og bidra til at det utvikles hensiktsmessige rammebetingelser for vannbransjen. Vi er en offensiv gjeng som brenner for faget og vår visjon "Rent vann – vår fremtid". Vi...

les mer
«For få velger ingeniørutdanningene!»

«For få velger ingeniørutdanningene!»

-Hele 3 av 4 av våre masterkandidater får jobb i løpet av siste studieår. Grunnen er at for få velger ingeniørutdanningene, sier Roald Kommedal, førsteamanuensis ved Institutt for kjemi, biovitenskap og miljøteknologi ved Universitetet i Stavanger. Tidligere i vår var...

les mer