Mitt navn er William Bredberg og jeg er 29 år gammel. Jeg kommer fra Lund i Sverige og studerte miljø og vannteknikk ved Uppsala universitet. Fra Sverige har jeg litt variert arbeidserfaring fra VA-bransjen.
Jeg har jobbet som VA-ingeniør, og som laboratorieingeniør med vannanalyser og prøvetaking. I dag bor jeg på Sola sammen med min kone og en liten sønn som ble født i år.
Finner gode IT-løsninger for bransjen
Jeg jobber for Volue innenfor Water & Community, fra vårt kontor på Bryne. Her jobber jeg som produkteier, først og fremst med våre løsninger Gemini Portal+ og Gemini Water Alert som brukes i teknisk drift innenfor VA-bransjen av veldig mange norske kommuner.
Vi har et veldig bra team og deler mye av ansvaret i Gemini-porteføljen i Volue. Som produkteier jobber jeg med å finne så gode software-løsninger som mulig for å utvikle disse i samarbeid med utviklere. Det betyr at jeg må være godt insatt i hva bransjen jobber med, og hvilke utfordringer som finnes.
Med andre ord har jeg mye variasjon i jobben. En dag jobber jeg med TV-inspeksjon av avløpsledninger, og en annen dag jobber jeg med lekkasjesøking eller kontroll av pumpestasjoner. Derimot er digitalisering alltid en fellesnevner. Jeg har egentlig ikke så mye IT-bakgrunn, men bidrar ofte med fagkunnskap og er linken mellom kunder, utviklere og flere andre som er involverte i utviklingen av de løsninger som skal brukes av alle flinke fagfolk i VA-bransjen
Hvordan havnet du i denne jobben?
Min kone kommer fra Stavanger. Etter å ha vært utenlands i et par år, og bodd i Sverige i fem år var vi begge interessert i å flytte til Norge. Begge er veldig glade i den fantastiske naturen og å gå på tur. Det var derfor jeg så på jobb i Norge til å begynne med.
Jeg begynte som konsulent i Volue, og syntes det var veldig gøy med variasjonen av arbeidsoppgaver. Når man jobber med flere forskjellige kommuner i Norge lærer man seg fort veldig mye om hva som er fokus og utfordringer i bransjen.
En dag trengte vår produktavdeling en til produkteier som også var interessert i å jobbe med datakvalitet i våre løsninger. Det syntes jeg hørtes ut som en fantastisk spennende mulighet å fortsette med, og der er jeg i dag.
Gode kunder og gode kollegaer
Jeg elsker jobben min. Det beste er variasjonen av arbeidsoppgaver og å få snakke om interessante ting sammen med både kunder og mine fine kolleger.
For å finne de beste løsningene må man jobbe i lag og lære fra hverandre. Det liker jeg veldig godt.
Mange utfordringer i bransjen betyr jobb for alle
VA-sektoren har mange utfordringer. Det er mange kilometer samfunnskritisk infrastruktur under bakken som må vedlikeholdes og fornyes. Det fine er at det gjør det til en veldig spennende bransje å jobbe i. Her finnes noe for alle.
For den som vil jobbe praktisk i felt finnes det veldig mye å velge på. For den som vil jobbe med AI, maskinlæring, modellering, prosjektering, data eller digitalisering finnes det også mye å gjøre. Det viktige er at vi snakker sammen og lærer fra hverandre.
Selv brenner jeg for digitalisering og god datakvalitet. Alle virksomheter samler inn store mengder data, og denne kan vi få godt bruk for. For å få oversikt over hvordan vi skal bruke våre resurser er data veldig verdifullt.
En organisjon som er godt digitalisert kan bruke data som beslutningsgrunnlag for investering og prioritering. Dette mener jeg er en essensiell del av det grønne skiftet for å bruke resurser smartere, og et godt komplement til økt kapasitet og kompetanse i bransjen.