Drammen kommune har tatt initiativ til et innovasjonsprosjekt med mål om å utforske og søke svar på flere problemstillinger knyttet til stikkledninger i varerør. Resultatet er rapport C16 – Stikkledninger i varerør.
Det er kjent at flere kommuner stiller krav til tilknytning av stikkledninger for vann i kum. Dette kan bidra til å redusere risikopunkter for lekkasjer og gjøre det betydelig enklere å kontrollere lekkasjer. Som en konsekvens av denne praksisen vil stikkledningstraseene bli lengre, og økte vedlikeholdskostnader vil påløpe abonnentene. Som et tiltak som kan bidra til å redusere kostnadene, har enkelte kommuner begynt å kreve at stikkledninger legges i varerør, enten det er fra offentlig veigrunn eller helt frem til husveggen, for å minimere eller unngå graving helt. Kunnskapen på dette området har vært begrenset, og det er delte meninger om hvor godt stikkledninger i varerør fungerer i praksis.
Med utgangspunkt i dette tok Drammen kommune initiativ til et innovasjonsprosjekt med mål om å utforske og søke svar på flere problemstillinger knyttet til stikkledninger i varerør og for å oppnå økt kunnskap på dette området. Eksempler på problemstillinger som prosjektet utforsket er:
- Hva skal til for at man skal kunne benytte varerørene og skifte ut stikkledningene gravefritt?
- Hvordan påvirker deformasjon av varerørene mulighet for å trekke inn et nytt rør?
- Hvilke kombinasjon av medierør og varerør er enklest å trekke ut/inn?
- Hvordan påvirker bøyeradius størrelsen på avvinklingen?
Prosjektet er delvis finansiert gjennom FHI’s program for teknologiutvikling og er gjennomført i samarbeid med flere kommuner og andre aktører, inkludert Norsk Vann.