Elin Fjellmann Nordbye er 27 år og jobber for tiden i en traineestilling i Ringsaker kommune gjennom TraineeVANN-programmet.
-Hovedsakelig jobber jeg med programmet Gemini (VA og Portal) som brukes til å dokumentere og planlegge utvikling og vedlikehold av kommunens omfattende vann- og avløpsnett. Men som trainee har jeg fått vært med på veldig mye forskjellig i løpet av perioden min hos Ringsaker kommune, forteller Elin.
Elin nevner at hun blant annet har vært med ut i felt på lekkasjesøk og anlysering av tilhørende data, fotografert kummer, deltatt i arbeidet med risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS), prosjekter for sanering av avløpspumpestasjoner, jobbet med digital prosessbeskrivelse for vannverk/renseanlegg med innstasfaktorer og driftsrutiner, overtakelse av private anlegg, og mere til. En spennende og variert hverdag, med andre ord!
Velg noe viktig!
Som så mange andre var Elin veldig usikker på hva hun ville bli da hun gikk på videregående skole.
-Men jeg hadde lyst til å jobbe med noe som kjentes viktig ut. Det er en viktig motivasjon, i tillegg til tryggheten som et sikkert jobbmarked gir, og at arbeidsoppgavene er varierte. VA-bransjen oppfylte alt dette og mere til, slår Elin fast.
-Jeg trives veldig godt! Det er utrolig hyggelige folk i denne bransjen, og så mye forskjellig du kan jobbe med. Og det er veldig motiverende å jobbe med å ivareta en så viktig ressurs som rent vann!
Spennende og utfordrende
Elin tror de som jobber med vann og avløp, både i kommunene, rådgiverselskapene og i leveerandørindustrien, går spennende og utfordrende tider i møte. Ikke minste er det spennende å se hvordan bransjen løser rekrutteringsbehovet.
-Vi jobber jo med noe som for mange er skjulte tjenester de vet lite om, og folk vet nok heller ikke hvor stor variasjon man kan ha i arbeidsoppgaver innenfor dette feltet. Derfor tenker jeg det er supert at Norsk Vann griper fatt i utfordringene og gjør slike tiltak som dette, sier hun.
-Ellers ser jeg også frem til å se hvordan bransjen vil benytte innovasjon og teknologiutvikling til å håndtere utfordringer, så som økte krav til beredskap, håntering av overvann, eller skjerpede rensekrav. Hvilke smarte løsninger sitter i hodene til de som utdanner seg i dag?