Norsk Vann deltok på Helse- og omsorgskomiteens høring om Folkehelsemeldinga. Budskapet til Stortinget var å satse på program for teknologiutvikling og innovasjon i vannbransjen.
Konstituert direktør Yngve Wold og rådgiver Ingun Tryland påpekte i sitt innlegg i Stortingets Helse- og omsorgskomité det store investeringsbehovet bransjen har frem mot 2040, og at et program for teknologiutvikling og innovasjon for vannbransjen kan bidra til å gjøre jobben mer effktivt til en rimeligere kostnad.
De store investeringene gir store muligheter for grønn vekst og miljøarbeidsplasser over hele landet, og for omstilling til en mer sirkulær økonomi. Men, for å få løst utfordringene på en mest mulig bærekraftig og kostnadseffektiv måte, er det helt nødvendig med kompetansebygging, forskning, teknologiutvikling og innovasjon. De kommunale vann- og avløpstjenestene finansieres med gebyrer fra abonnentene. For å motvirke store økninger i gebyrene må vannbransjen samarbeide om teknologiutvikling og mer effektiv tjenesteproduksjon.
Saksordfører Elise Bjørnebekk-Waagen (Arbeiderpartiet) stilte spørsmål til Norsk Vann om hvordan det arbeides med en sektorlov for bransjen (vanntjenestelov) da hun påpekte at komiteen tidligere har gitt komitémerknad om at en slik sektorlov trengs. Norsk Vann påpekte at det er en viktig sak vi som bransjeorganisasjon jobber videre med å få realisert. Videre stilte representanten Tuva Moflagg (Arbeiderpartiet) spørsmål om kostnadene ved investeringene i vann- og avløpsnettet. Hun påpekte at hun tidligere har vært ordfører i Ski kommune og kommunen byttet ut mye ledningsnett, men det opplevdes tøft å stå i en situasjon hvor man hele tiden sammenlignes med nabokommuner på gebyrprisene. Hun etterlyste en sammenligning mellom kommuner på kvalitet og ikke bare pris.
Teknologiutviklingsprogrammet er nevnt i Folkehelsemeldinga etter at et enstemmig storting 20. juni 2017 vedtok at «Stortinget ber regjeringen fremme forslag til en norsk modell for et program for teknologiutvikling i vannbransjen, som et spleiselag mellom staten, kommunene og leverandørindustrien». Norsk Vann har tidligere gitt innspill til regjeringens arbeid med Folkehelsemeldinga.Folkehelseinstituttet har på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet skrevet forslaget til et program for teknologiutvikling i vannbransjen. I Folkehelsemeldinga skriver regjeringen at de vil «vurdere et program for teknologiutvikling i vannbransjen».
Du kan se og høre Norsk Vann i høringen her.
Her kan du lese hele det skriftlige innspillet til komiteen.