6255 3030 post@norskvann.no

Slik unngår du å bidra til plasthavet

20. des, 2021 | Avløp, baredritei, Kronikk

NRKs nye serie «Plasthavet» kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste av oss. Bruker du toalettet som søppelbøtte bidrar du til denne marine forsøplingen.

Av: Frode Skår, Norsk Vann

Hold Norge Rent og andre frivillige organisasjoner har gjennom sine årlige ryddeaksjoner langs strendene dokumentert det stadig økende problemet med plastforsøpling også langs vår kyst og i våre vassdrag. Næringslivet er hovedkilden til plastforsøplingen, med fiskeri- og havbruksnæringen, bygg og anleggsvirksomhet og landbruket som eksempler. Men de finner også mye plastsøppel som stammer fra personlig forbruk, der toalettene i norske hjem, institusjoner og arbeidsplasser er den sannsynlige kilden.

Du tenker kanskje ikke over det, men havet starter faktisk ved utslagsvasken din på kjøkkenet eller ved toalettet på badet ditt. Her skal jeg kort forklare hvorfor.

Ledningsnettet for avløpsvann som du er tilkoblet er laget for å håndtere menneskelig avfall og toalettpapir, som løser seg raskt opp og lar seg transportere med vannstrømmen i rørene. Pumpestasjoner må til for å hjelpe avløpsvannet med å nå frem til renseanleggene. Tilføres avfall som ikke løser seg opp, så som våtservietter og fiberkluter til rengjøring, bind, tamponger og vattpinner, kan det føre til at pumpene klogges til og stanser.

Fett og olje fra matlaging som havner i avløpet bidrar til dette problemet. Fettet størkner, hoper seg opp, binder til seg annet avfall, og kan skape massive propper selv i rør med grove dimensjoner.

Konsekvensene strekker seg langt ut over utrivelig og kostbart merarbeid for avløpsetatene, som på landsbasis må rykke ut til tette rør og tilstoppede pumper tusenvis av ganger i året. Avløpsvannet lar seg jo ikke stanse av slikt – både husholdninger og næringsliv fortsetter å «produsere» avløpsvann selv om rørene er tette og pumpene står.

Avløpsvannet må da finne egne veier. For å unngå at det trenger inn i folks kjellere som tilbakeslag, der det kan skape både helsemessige og store økonomiske utfordringer for den enkelte innbygger, er det etablert rømningsveier for avløpsvannet, såkalte overløp. Det betyr at avløpsvannet ikke når frem til renseanleggene, men flommer urenset ut i nærliggende bekker, elver, sjøer og fjorder, og tar samtidig med seg søppelet som har havnet i toalettet.

Våtservietter og sanitærartikler, linser og tanntråd, inneholder mye plast, og når slikt søppel havner i naturen forsvinner det ikke. Vi kan faktisk risikere å møte det igjen på badestranda, eller i magen på torsken vi skal ha til middag.

Bruk søppelbøtta på badet i stedet for å hive søppel i toalettet, så gir du ditt lille bidrag i kampen mot plasthavet.

Vil du vite mer om problemene søppel i avløpet skaper kan du besøke vår temaside: https://norskvann.no/baredritei/

Relaterte nyhetssaker

NORDIWA 2025 – Call for abstracts

NORDIWA 2025 – Call for abstracts

Vi minner om muligheten for å melde på konferansebidrag til programmet for den store nordiske avløpskonferansen i Oslo 23.-25. september. Frist for å levere abstract til konferansen er 31. januar 2025. Registrer ditt bidrag her NORDIWA 2025 har som mål å få på bordet...

les mer
Kongsberg i gang med nytt renseanlegg

Kongsberg i gang med nytt renseanlegg

Kongsberg kommune satte denne uken spaden i jorda for bygging av nytt avløpsrenseanlegg. Nye Kongsberg renseanlegg vil være det første anlegget i Norge med kombinasjon av to norskutviklede biorenseløsninger for fosfor og nitrogen, inkludert muligheten for gjenbruk av...

les mer
Velkommen til Fagtreff 18. og 19. mars!

Velkommen til Fagtreff 18. og 19. mars!

Norsk Vann inviterer til samling over to dager på Gardermoen med faglig påfyll og gjennomgang av aktuelle tema. Alle parallellene kan også følges digitalt. Vi skal se nærmere på en rekke utfordringer som vannbransjen står midt oppe i. For de ulike fagområdene vil...

les mer
NORDIWA 2025: Spennende befaringer

NORDIWA 2025: Spennende befaringer

Oslo kommune er vertskap for den store nordiske avløpskonferansen NORDIWA 2025. De benytter anledningen til å invitere konferansedeltakerne til spennende befaringer både høyt og lavt, og på sjøen med.  Programmet på NORDIWA-konferansene er gjerne veldig omfattende,...

les mer
NORDIWA 2025 – Kom deg på programmet!

NORDIWA 2025 – Kom deg på programmet!

Om mindre enn 1 år – tirsdag 23. til torsdag 25. september 2025 - inviterer Norsk Vann, sammen med våre søsterorganisasjoner i Norden, til den nordiske avløpskonferansen NORDIWA for 19. gang. Nå inviterer vi bransjen til å melde sin interesse for å bidra i programmet....

les mer