Miljødirektoratet og statsforvalterne gjennomfører i disse dager en større tilsynsaksjon rettet mot kommunenes avløpsanlegg i tettbygde strøk.
– I tilsynet vil vi både se om kommunene oppfyller dagens krav og om de vil kunne oppfylle dem også i framtiden. Kommuner som planlegger større utbygginger, må også ha en plan for å øke rensekapasiteten, slår seksjonsleder Cecilie Kristiansen i Miljødirektoratet fast til Kommunal Rapport.
Tema for årets aksjon er kommunenes og IKS-enes overordnete styring og planlegging av avløpsområdet regulert etter kapittel 14 i forurensningsforskriften. Dette inkluderer blant annet å kontrollere kommuneledelsens forståelse av mål og krav, hvordan en har sikret seg en god nok oversikt over egne utslipp, og påvirkning på miljøet. Tilsynsaksjonen skjer i ukene 33-39.
Nasjonal oversikt
Tilsynsaksjonen er igangsatt etter initiativ fra Miljødirektoratet, som også skal oppsummere resultatene etterpå. Statsforvalterne skal selv avgjøre hvor mange og hvilke kommuner de vil føre tilsyn med i sine fylker.
Ifølge Kristiansen er det et mål at resultatene skal gi et mest mulig representativt bilde av situasjonen i hele landet.
– Urenset eller dårlig renset kloakk er et like aktuelt tema over alt selv om noen områder, som Oslofjorden, er i dårligere tilstand enn andre miljømessig, sier hun til Kommunal Rapport.
Allerede før tilsynet gjennomføres, slår Miljødirektoratet fast at mange tettbygde områder utvides uten at kapasiteten på avløpsnett og renseanlegg økes tilsvarende. Mange avløpsrenseanlegg oppfyller heller ikke rensekravene i forurensningsforskriften, ifølge direktoratet.
Betydelig oppmerksomhet
Forrige gang det var tilsynsaksjon for kapittel 14 var i 2014-2015. Rapporten fra den gang viste at 44 % av avløpsanleggene ikke overholdt rensekravene i utslippstillatelsen. Les rapporten her.
I 2019 ble det gjennomført et tilsyn der kommunenes rolle som myndighet etter kapittel 13 i forurensningsforskriften var tema.
Temaet for aksjonen i 2021 må sees i sammenheng med den betydelig økte oppmerksomheten på avløpsområdet fra myndighetenes side.
Norsk Vann er i dialog med Miljødirektoratet om aksjonen, og vil følge opp resultatene av den i ulike medlemsforum når disse foreligger.
Les også saken i Kommunal Rapport.