6255 3030 post@norskvann.no

Avløpsdirektiv: Dette mener Norsk Vann bør endres

9. des, 2022 | Avløp, Avløpsdirektiv, Høringer, Interessesaker

Norsk Vann har gått nøye gjennom forslag til nytt avløpsdirektiv og identifisert de punktene som vi mener bør forandres eller justeres i endelig direktivtekst.

Alle interessenter er invitert til å gi innspill til direktivforslaget innen 6. februar, og Norsk Vann mener både interesseorganisasjoner og norske myndigheter bør signalisere sine synspunkter i denne høringen.

Norske forhold

Norge skiller seg fra mange andre europeiske land pga. geologi, klima, hydrologiske forhold i resipient og vannkvalitet i resipient, samt befolkningstall og bosettingsmønster. Tidligere avløpspolitikk i Norge har derfor lagt vekt på at det er fosfor (P) det er viktigst å fjerne fra mange av våre resipienter og at organisk stoff er mindre viktig.

I EU er det reduksjon av organisk stoff man har lagt vekt på og som er satt som den parameteren som skal fjernes på alle anleggene (sekundærrensing). Biologiske anlegg med aktivt slam for fjerning av organisk stoff er også utbredt, men i vårt kalde klima i Norge vil kanskje ikke biologiske anlegg fungere like bra.

Vi må kunne rense riktig

Norsk Vann sin posisjon er at vi skal rense riktig for å beskytte miljø og helse. All avløpsrensing har et klimafotavtrykk og krever ressurser, slik at å rense kun for å oppfylle et direktiv ikke er den beste løsningen for miljøet som helhet.

Bygging av avløpsrensing har et fotavtrykk i seg selv, og drift krever innsatsmidler som energi og kjemikalier. Det er derfor viktig at vi får et direktiv som åpner for at man får mulighet til å benytte de riktige løsningene for videre avløpsrensing i Norge, for å beskytte helse og de viktige vannforekomstene våre.

Begrunnede endringsforslag

I notatet som kan lastes ned under beskriver vi de områdene hvor vi mener det er behov for justeringer/forandringer i forslaget til nytt direktiv. Vi begrunner også våre synspunkter, og tenker at det er dette vi foreløpig ønsker å spille inn til høringen 6. februar 2023.

Last ned notatet (pdf) om hva Norsk Vann mener bør endres (sist endret 08.02.2023)

Norsk Vanns medlemmer kan sende inn kommentarer som de ønsker vi skal ta med i vårt innspill til post@norskvann.no innen utgangen av uke 1 2023.

Samtidig fortsetter vi å øve påtrykk på sentrale myndigheter, slik at de også benytter anledningen til å flagge en norsk posisjon knyttet til et direktiv som får svært stor innvirkning på vårt samfunn. 

Se også vår forrige sak om gjennomgangen vi har gjort av direktivforslaget: Veien mot et nytt avløpsdirektiv 

 

Relaterte nyhetssaker

Vil du vite mer om Vannstandard?

Vil du vite mer om Vannstandard?

Interessen for Vannstandard er stor og mange ønsker mer informasjon om tjenesten som skal hjelpe kommunene med å kommunisere hvilke krav som gjelder når vann og avløp skal bygges ut og driftes.  Norsk Vann har planlagt en rekke digitale informasjonsmøter, både for...

les mer
Workshop om rensing av mikroforurensninger

Workshop om rensing av mikroforurensninger

Når er det behov for rensing av mikroforurensninger? Hva sier avløpsdirektivet? Hva gjør svenskene? Det er blant spørsmålene vi belyser i en workshop 23. april.  NB: Påmeldingsfrist 15. april Nye krav vil gjelde mange Det er ikke bare de største anleggene som vil få...

les mer
Infiltrasjonsanlegg i kapittel 13 og 14

Infiltrasjonsanlegg i kapittel 13 og 14

Infiltrasjonsanlegg som havner innunder forurensningsforskriftens kapittel 14 har vært i vinden i en periode. Norsk Vann starter opp et nytt prosjekt med dette som tema. Prosjektet skal beskrive hvordan man kan ta representative prøver av infiltrasjonsanleggene, slik...

les mer
Interkommunalt samarbeid på avløpsområdet

Interkommunalt samarbeid på avløpsområdet

Menon Economics, Norconsult og Berngaard har på oppdrag fra Miljødirektoratet kartlagt interkommunale sam­arbeid på avløpsområdet, blant kommuner som ligger i nedbørsfeltet til Oslofjorden.  Bakgrunnen for oppdraget er den dårlige miljøtilstanden i Oslofjorden, der...

les mer