6255 3030 post@norskvann.no

Årets bedreVANN-kommune!

4. sep, 2024 | bedreVANN, Prisutdelinger

Nesodden er årets bedreVANN-kommune! Det ble behørig markert under middagen på Norsk Vanns årskonferanse i Bodø tirsdag kveld. Nesodden kommune får prisen fordi de gjennom målrettet arbeid i kommunen og ved interkommunalt samarbeid har gode og bærekraftige VA-tjenester. Kommunen har hatt gode tjenester over mange år, og i 2023 ble det full score på kvalitetsindeksen for både vann og avløp.

Fra begrunnelsen ble det trukket frem:

  • Full score både for vann og avløp i 2023
  • Lavt lekkasjenivå på 3,5 m3/km, døgn i snitt siste år
  • Bærekraftig husholdningsforbruk på bare 113 liter/person, døgn er bærekraftig forvaltning og bruk av vannet
  • Lavt energiforbruk
  • Ledningsfornyelse i tråd med behovet
  • Samarbeider regionalt om avløpsrensing og reservevann – noe som gir kostnadseffektive løsninger
  • Gebyrkostnadene er verken spesielt lave eller høye, faktisk helt på snittet for kommunene som sammenlignes

Juryens vurdering er at dette samlet gjør det mulig å møte framtidsutfordringene med lavere kostnadsvekst enn andre tilsvarende kommuner.

Vi gratulerer Nesodden kommune som årets bedreVANN-kommune!

Virksomhetsleder i Nesodden kommune, Reidun Isachsen, setter veldig stor pris på denne utmerkelsen og ser på dette som en anerkjennelse på arbeidet som har vært lagt ned i mange år. Det er også en stor motivasjon for arbeidet framover.

– Administrasjonen på vann- og avløpsområdet har hatt et godt samarbeid med politikerne i mange år. Vi har fått forståelse for å gjennomføre store, men nødvendige investeringer. I tillegg til å bygge ut store overføringssystemer, har kommunen jobbet målrettet for å bygge ut det kommunale vann- og avløpsnettet i eksisterende bebyggelse. Dette har bidratt til å redusere utslipp fra forurensende private avløpsanlegg samt å kunne tilby godt drikkevann til flere av kommunens innbyggere.

Hun sier videre at de har et veldig godt arbeidsmiljø i virksomheten, med et tett samarbeid mellom avdeling for prosjekt/forvaltning og driftsavdelingen.

– Det er en utrolig positivitet i gruppa vår, og alle er opptatt av å hjelpe hverandre med oppgavene. Drifta kommer gjerne grytidlig på jobb for å rekke en kaffekopp før jobben begynner. Jeg ønsker å takke alle medarbeiderne for innsatsen de legger ned hver eneste dag!

Fakta om vann og avløp i Nesodden kommune

Av de 20 500 innbyggerne i kommunen er 87 % tilknyttet kommunal vannforsyning og 90 % til avløpsnettet. Vannforsyningsinfrastrukturen består av tre kommunale vannbehandlingsanlegg og med Aurevann i Bærum som ekstern reservevannforsyning. 90 % av avløpsvannet renses ved Norges største renseanlegg, Veas, det øvrige i ett mindre kommunalt anlegg (som også planlegges overført til Veas i løpet av 2-3 år). Kommunen eier og drifter vann- og avløpsnettet og har ansvar for leveransene til abonnentene. Ledningsnettet består av 140 km vannledninger og 129 km spillvannsledninger, der gjennomsnittsalderen er ca. 29 år. Det er 47 pumpestasjoner på spillvannsnettet.

Vann- og avløpsvirksomheten i kommunen består av 11 ingeniør- og administrative årsverk (hvorav 5 på investering), samt 11 årsverk med driftspersonell.

Om bedre VANN

bedreVANN er vannbransjens eget benchmarkingssystem, og er et godt verktøy for å formidle sammenhengen mellom standarden på tjenestene, investeringsbehov og utvikling av kostnadene til politikerne. Det er enkelt å ta i bruk Norsk Vanns måle- og vurderingssystem for å dokumentere effektivitet, samt tilby innsyn som sikrer tillit til vannsektoren i Norge. Her kan kommuner og IKS måle egen resultatutvikling over tid, både standard og kostnader.

Verktøyet passer for både store og små kommuner, og i 2023 deltok 76 kommuner og 9 IKS fra hele landet i ordningen. Norsk Vanns ambisjon er imidlertid at alle medlemskommunene/IKS skal ta i bruk verktøyet. bedreVANN-rapporten er publisert. Du finner den, og mer informasjon på bedrevann.no.

Relaterte nyhetssaker

Priser til de flinkeste i klassen

Priser til de flinkeste i klassen

Flere priser ble delt ut under årskonferansen i Bodø denne uka. Både Omdømmepris, Bærekraftpris, prisen for Mest aktive organisasjon og prisen for Mest aktive person ble delt ut. Under kan du lese mer om begrunnelsene for tildelingene. Foto øverst: Inger Anita...

les mer
bedreVANN 2022

bedreVANN 2022

Den helt ferske bedreVANN-rapporten for 2022 er nå publisert. Den viser at det er betydelig forskjeller på vann- og avløpstjenestene for store, mellomstore og små kommuner i Norge. Hele bedreVANN-rapporten kan du laste ned her. Vannforsyning På vannforsyning er...

les mer
Prisdryss på årskonferansen i Stavanger

Prisdryss på årskonferansen i Stavanger

Norsk vannbransje er i disse dager samlet i Stavanger til Norsk Vanns årskonferanse. Nærmere 240 deltakere fra hele landet tar del i to fulle konferansedager fullspekket med ny kunnskap, nye bekjentskaper og gode diskusjoner.  Til begivenhetene hører det med...

les mer