Mer ekstremvær med kraftig regn og flom gjør skade på bygninger og veier. Med fordypning i vann- og miljøteknikk har Maria, Linda og Julie valgt en karrierevei hvor de kan få gjort noe med dette.
Artikkel fra OsloMet (Foto: Olav-Johan Øye)
De går siste året på byggingeniørstudiet ved OsloMet, og har valgt teknisk planlegging som studieretning, der de fordyper seg i vann- og miljøteknikk, som de også vil skrive bacheloroppgave om.
Klimaendringer med kraftig regn har gitt mer overvann som kan gi store skader på bygninger, veier og annen infrastruktur. Det er viktig å finne gode løsninger for å lede bort, og håndtere overvannet på en trygg måte.
– Jeg hatt lyst til å fordype meg i overvannshåndtering siden første semesteret, fordi jeg så hvordan overvann påvirker omgivelsene, spesielt ved flom og nedbør. Jeg følte det var veldig framtidsrettet å gå den veien, forteller Linda.
– Det er særlig i tettbygde strøk det blir mye overvann og flom, noe vi også har sett i nyhetene.
– På studiet har vi lært at det kan bli et større problem i årene framover på grunn av klimaendringer, og fordi det er etterslep på vedlikehold av ledningsnettet for vann og avløp, legger Julie til.
Fast jobb før studiet er ferdig
Alle tre studentene har fått fast jobb mer enn et halvt år før de er ferdig med studiene.
Linda har alt begynt i en liten stillingsprosent, mens de to andre skal begynne å jobbe høsten etter fullført ingeniørutdanning. De skal jobbe som rådgivere innen vann og avløp i konsulentselskapene Norconsult og Hafslund.