Onsdag 16. oktober arrangerte Næringslivsutvalget ved NMBU den store karrieredagen der næringslivet får møte studentene. Vannbransjen hadde også funnet veien til Ås denne dagen.
Bildet: Joakim Rognsøy (Asker kommune), Trym Tandbergmoen (Modum kommune), Nora Mangen (Drammen kommune), Ingrid Gjerlid ((Asker kommune), Ronita Chowdhury (Bærum kommune / Glitrevannverket) og Sunniva Teigset (Bærum kommune)
Norsk Vann oppfordrer kommunene til å være synlige for studenter på utdanningsmesser og karrieredager som arrangeres rundt om i landet. Dette er en forholdsvis lavthengende frukt i arbeidet med å kvitte oss i vannbransjen med lasten av å være «de hemmelige tjenestene».
Kampen om de kloke hodene og flinke hendene er knallhard, og kanskje spesielt tøff innenfor det segmentet av studenter vannbransjen ønsker å nå. Mens rådgivningsselskap, produsenter og entreprenører lenge har hatt tradisjon for å markedsføre seg og mulighetene i sine selskaper på diverse messer og karrieredager, har kommunene, IKS og foretak vært mer tilbakeholdne.
Viktig å være synlig
Men kommunene har mye å tilby studentene, både i form av ledige stillinger, student- og sommerjobber, og også som samarbeidspartner i bachelor- og masteroppgaver som kan komme både studentene og kommunene til nytte.
En av de som sto på stand for vannbransjen denne dagen var Nora Belling Mangen fra Drammen kommune.
Jeg synes det er viktig at bransjen vår er synlig på universiteter og høyskoler. Det er typisk de samme, store rådgiver- eller entreprenørfirmaene som blir synlige i bedriftspresentasjoner og sponsede arrangementer. Derfor tenker jeg at det er fint å gå mange kommuner sammen, ta litt plass og vise studentene en større bredde i mulige karrierevalg.
Standen på karrieredagen ved NTNU var resultat av samarbeid mellom flere kommuner – Asker kommune, Bærum kommune, Drammen kommune, Glitrevannverket, Holmestrand kommune, Lier kommune, Modum kommune, i tillegg til Norsk Vann.
God stemning
En karrieredag er en god arena for studentene til å få både informasjon og inspirasjon fra fremtidige arbeidsgivere, som kan påvirke både valg av fag og karriere videre. Det var god stemning, og godt oppmøte, med blant annet ca. 50 deltakere på vann-quizen vår.
-Jeg synes også det er moro å vise studentene at vi faktisk er en god gjeng som stortrives med å jobbe med verdens viktigste ressurs i kommunene, og at det ikke bare er «grå, gamle gubber som sitter og drikker kaffe», men at det er en viktig, spennende og actionfylt jobb med mange valgmuligheter.
I planleggingsfasen av et slikt arrangement er det er lett å bli veldig målrettet, og tenke at man ønsker å treffe kandidater som snart er ferdig utdannet og kan passe til en konkret stilling. Men det er vel så viktig å snakke med f.eks. 2.-årsstudentene som etter hvert skal velge retning.
-Vi snakket med studenter fra mange ulike studieretninger, og jeg tror en del ble overrasket over bredden i hva det betyr å jobbe med vann. Og selv om man ikke studerer noe som er direkte relevant for vann- og avløpsanleggene, så finnes det ofte flere relevante stillinger i en kommune knyttet til vann, som f.eks. vannmiljøansvarlig, landskapsarkitekter, naturforvaltere og arealplanleggere.
Jeg håper og tror at vi i alle fall har inspirert noen til å velge en vannrelatert jobb etter endt studie, avslutter Nora.
Vi takker alle som deltar på stand for å promotere verdens viktigste utdannings- og karrierevei – å ta vare på det livsviktige vannet vårt.
Flere arenaer
Vannbransjen samarbeider om deltakelse på flere karrieredager rundt om i landet, men det er garantert rom for mer. Vi skulle gjerne hatt flere regionale koordinatorer for dette, for det er vanskelig for Norsk Vann å ha god oversikt over alle mulighetene som finnes ute i vårt langstrakte land.
Der flere kommuner og aktører fra vannbransjen går sammen om å delta kan Norsk Vann bidra i spleiselaget og sende litt materiell til standen.