De kommende døgnene er det ventet store nedbørsmengder i deler av landet, og det er sendt ut flere farevarsel. I den forbindelse oppfordrer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og Meteorologisk institutt (MET) kommunene om å registrere hendelser med flom-, skred og overvann.
NVE og MET samarbeider om et prosjekt for å utvikle konsekvensbasert varsling. For å kunne kalibrere og justere varslingsmodellene er det behov for data fra felt ute i kommunene.
NVE oppfordrer derfor kommunene om å registrere hendelser om flom-, skred og overvann, fortrinnsvis i REGOBS (https://www.regobs.no/).
Lokale arkivløsninger kan også benyttes, men NVE ber da om at det sendes en kort melding til rub@nve.no slik at NVE kan hente inn data etter behov i etterkant.
Følgende data er av interesse for NVE:
- Bilder med nøyaktig angivelse av tid og sted
- Kort beskrivelse av årsak og virkning (f.eks: «blokkert inntaksrist førte til oversvømmelse og undergraving av fundament»)
- GPS-innmålte kulminasjonsverdier for vannstand og/eller utbredelse
Slike data er også erfaringsmessig viktige for kommunenes egen planlegging.
Konsekvensbasert varsling
At farevarslene er konsekvensbasert betyr at kriteriene for å sende ut varslene er basert på følgene uværet kan få for enkeltpersoner og samfunnet. Da er det ikke slik at samme vindstyrke gir samme farevarsel alle steder i landet eller til alle årstider, nettopp fordi konsekvensene kan bli ulike. For eksempel kreves det sterkere vind på kysten i Nord-Norge enn for tettbygde strøk på Østlandet før det sendes farevarsel.
Målet med farevarslene er å sette enkeltpersoner og samfunnet i stand til å beskytte sine liv og verdier. I tillegg til å gi informasjon om varslene om forventet vær, og konsekvensene av dette været, gis det også anbefalinger om hva man kan gjøre for å begrense skadene.