Norsk Vanns årskonferanse, som arrangeres 3.-4. september i Bodø, nærmer seg med stormskritt. Har du ikke husket å melde deg på må du være rask, og før fredag ettermiddag da fristen for fysisk deltakelse går ut.
På årskonferansens første dag ønskes vi velkommen av styreleder Anna Maria Aursund, før hun gir ordet videre til Bodøs ordfører Odd Emil Ingebrigtsen. Deretter setter direktør i Norsk Vann, Ragnhild Aalstad, oss på sporet med nye rammebetingelser som vil få stor betydning for vannbransjen i mange år fremover. På dag 2 fortsetter vi dialogen om endringer i krav til kommunene ved å se nærmere på forventingene til et robust samfunn og spesielt vann og avløp som kritisk infrastruktur.
Regjeringen deltar på årskonferansen ved statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Usman Ahmad Mushtaq. Han representerer Arbeiderpartiet og ble utnevnt til statssekretær 9. august. Tidligere har han vært byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester i Oslo, og han har vært spesialrådgiver for den pakistanske regjeringen under Covid-19-pandemien.
Mushtaq skal snakke om hva regjeringen ønsker å oppnå med revidert avløpsdirektiv og nye nasjonale mål for vann og helse som viktige rammebetingelser for bransjen.
Foto: regjeringen.no
KS deltar også, vi får besøk av 2. nestleder Aud Hove. Hun representerer Senterpartiet og ble valgt til ny 2. nestleder i styret på landstinget i februar. Hun er i tillegg gruppeleder for Senterpartiet i Innlandet fylkesting, og har tidligere vært både fylkesvaraordfører og fylkesordfører. Hun har også bakgrunn fra kommunestyret i Skjåk kommune. Hove skal snakke mer om hvordan KS kan bistå, og hvordan vi sammen kan sette kommunene i stand til å levere på de nye rammebetingelsene.
Vi skal også få høre litt fra vår egen hverdag i bransjen. To kystkommuner som vil få nye krav er Rana kommune i Nordland og Karmøy kommune i Rogaland. Vi får høre hvordan de jobber for å møte den nye hverdagen ved Hilde Sandstedt og Siw Anita Thorsen. To dyktige og erfarne kommunale ledere.
Vi runder av denne delen av programmet med en liten politisk debatt med stortingsrepresentanter fra Nordland. Vi får besøk av Øystein Mathisen fra Arbeiderpartiet og Dagfinn Olsen fra Fremskrittspartiet. De vil gi sine vurderinger av utfordringsbildet som tegner seg for alle kyst- og fjordkommunene i Norge.
Et robust samfunn – vann og avløp som kritisk infrastruktur
Kommunene er eier og drifter et av samfunnets viktigste infrastrukturer i form av vann og avløp. I hvilken grad påvirker endringene i verdenssituasjonen forventingene til beredskap og evnen til krisehåndtering i vannbransjen? På dag 2 vil Per K. Brekke, spesialutsending til NATO, se på erfaringene fra pågående kriser og hendelser, og hvilken betydning dette har for vannbransjen. Line Vold, ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet, vil deretter redegjøre for forventningene til vannbransjens robusthet og departementets arbeid på området. Før sofapraten vil Mattilsynet gå gjennom erfaringer og sitt arbeid på med beredskap innen vannforsyning.
I sofapraten dykker vi inn temaet samhandling. Med endrede krav og forutsetninger, hvordan kan vi på best mulig måte samhandle og utnytte tilgjengelige ressurser, både i forebygging og krisehåndtering? Hva skal eventuelt gjøres annerledes fra dagens praksis? Hvor bør kommunene styrke sin innsats? Lauritz Døsen, Oberstløytnant FOH, vil innlede sofapraten og reflektere over budskapet i de forgående foredragene.
Kommunikasjon og desinformasjon som våpen – er samfunnet forberedt? Er vannbransjen forberedt? Øyvind Vasaasen, beredskapssjef NRK og Anne Stemland Olsen, beredskapsansvarlig i Bodø kommune, tar opp dette temaet i sine innlegg og påfølgende debatt. Situasjonsforståelse, samhandling, planlegging og øvelser er noen stikkord for hvordan man skal møte dette.
Dette gjelder også for digital beredskap og sikkerhet, som er temaet rett etter lunsj. Teamet er tidligere omtalt i egen artikkel.
Forståelse av betydningen av endrede forutsetninger og rammevilkår for vannbransjen og kommunene er viktig. Vi tror og håper at programmet på årskonferansen vil bidra til dette.
Om programmet
For de som ankommer hotellet dagen før, 2. september, tilbyr vi felles middag på hotellet kl. 19.30. Faglig program dag 1 er fra kl. 9-16. Etter fagprogrammet arrangeres årsmøte kl. 16.30, med påfølgende aperitiff 19.30 og konferansemiddag 20.00. Dag 2, 4. september, starter 8.30 og avsluttes kl. 15. Her kan du som et alternativ til oppsatt program delta på befaring til to av Bodøs viktigste anlegg; Heggemoen vannbehandlingsanlegg og fjellhallen i Hunstadlia.
Påmelding
Påmeldingsfrist for fysisk deltakelse på konferansen er 23. august, mens påmeldingsfrist for digital deltakelse er 30. august.
Meld deg på her.
Hotell
Hotell bestilles og betales av den enkelte deltaker. Det er pt. fullbooket på Scandic Havet hotell, men det finnes flere hoteller et kvartal eller to unna.
Velkommen til Bodø!