6255 3030 post@norskvann.no

Fyldig seminar for driftsassistansene

18. jan, 2024 | Arrangement, Samfunnsutvikling

Tirsdag og onsdag denne uken arrangerte Norsk Vann sitt årlige seminar for driftsassistansene som bistår kommunene på vann- og avløpsområdet. 

De fleste driftsassistansene i landet var representert på seminaret, men det går også frem at deler av kommune-Norge står uten et slikt regionalt bistandsapparat.  Presentasjonsrunden avslørte også forskjeller i både organisering, størrelse og antall medlemskommuner, tilgjengelige ressurser og bredden i oppgavene de hjelper kommunene med. Felles for alle er likevel et brennende engasjement for å sikre kompetanseutvikling og nettverksbygging for driftsoperatørene ute i landets kommuner, som ivaretar de samfunnskritiske vann- og avløpstjenestene. 

-Dere er viktige ressurser for kommunene, og et bindeledd og kanal for Norsk Vann til å nå ut med informasjon og kompetansebyggende tiltak, sa Ragnhild Aalstad, direktør i Norsk Vann, som åpnet seminaret.

Avløpsdirektiv

Revidert avløpsdirektiv sto naturlig nok på agendaen, og etter at Elisabeth Lyngstad i Norsk Vann informerte om status for prosessen, ble deltakerne bedt om å reflektere over hva som vil være de største utfordringene ved det reviderte direktivet og hva som må til for å sette kommunene i stand til å løse disse. 

Definisjon av «tettbebyggelse» og hvor grensene skal trekkes for hvilke områder som i praksis faller inn under direktivet må avklares nærmere var det stor enighet om. I tillegg ble det uttrykt bekymring for knappe tidsfrister, krav til energinøytralitet i vårt kalde klima, kapasitet til å få bygd eller oppgradert alle anleggene som må til for å møte nye krav, og ikke minst behovet for folk med kompetanse til å drifte mer avanserte renseanlegg og renseprosesser ute i mindre kommuner. 

Både Norsk Vann og driftsassistansene vil ha viktige roller i å sikre opplæring av driftsoperatørene, men samtidig må kommunene forstå sitt ansvar og være villige til å ansette folkene som må til. I tillegg må kommunene sende folkene sine på kurs som sikrer dem nødvendig kompetanse. 

-Det holder ikke med 20-30 prosent stillinger på VA i dag, og det vil i alle fall ikke gå rundt når målene i dette direktivet skal oppfylles, slo en av deltakerne fast. 

Torstein Finnesand

Torstein Finnesand fra Miljødirektoratet orienterte om avløpsrapportering til nasjonale myndigheter og videre til EU, og fikk en konstruktiv diskusjon rundt utfordringer og forbedringsmuligheter knyttet til rapporteringen. Finnesand var til stede hele dagen og benyttet anledningen til å få kunnskap om og lytte ut utfordringene i kommune-Norge, fra både små og store kommuner som driftsassistansene representerer. 

Beredskap 

Dag to av seminaret var i stor grad viet beredskap. Fylkesberedskapssjef i Innlandet, Asbjørn Lund, satte vann og avløp og kommunal beredskap inn i et større perspektiv knyttet til «totalforsvaret». 

-Det handler i stor grad om å sørge for at vi har robuste løsninger, både når det gjelder fysisk infrastruktur, teknologi og ikke minst folk, påpekte Lund. 

Han oppfordret også til at vann- og avløpsetatene blir flinkere til å kreve plass i øvelser i kommunene, slik at det blir større oppmerksomhet rundt problemstillinger knyttet til sikker vannforsyning i krise og krig. 

Tobias Dale og Asle Aasen

Asle Aasen fra Vann Vest og Tobias Dale fra Driftsassistansen Vest kunne følge opp med innlegg om hvordan de bistår kommunene med rådgivning om ROS, beredskapsplanverk, proaktiv krisehåndtering og ikke minst gjennomføring av øvelser. 

-En felles erfaring er at kommunene er altfor sene med å sette krisestab ved hendelser. Det er mye bedre å sette stab og mobilisere ressurser raskt, og så få man heller nedskalere og dimittere folk om situasjonen ikke blir så ille, er klart råd fra de to. 

Cybersikkerhet

Bjørn Tveiten fra Kommune-CSIRT holdt en tankevekkende innledning om cybersikkerhet og trusler. 

-Vann og avløp er området vi har jobbet mest med i kommunene, kunne han fortelle. Vann og avløp er definert som samfunnskritiske tjenester og infrastruktur, og dermed sårbare for ondsinnede handlinger i både fredstid og krig. 

-Digitalisering er utfordrende og kan skape sårbarheter. I en kommune vil digitaliseringen typisk skje i mange parallelle løp, med koordineringsutfordringer. Vann og avløp har en viss autonomi og en handlingsorientert ingeniørkultur, som gjør at endel digitaliseringsprosjekter og løsninger kanskje ikke er like godt forankret i IT-avdelingen. 

Cybersikkerhet og trusler mot vann og avløp blir tema for en egen artikkel og episode i vår splitter nye podcast «Vannposten», som dere etter hvert finner i de vanlige appene. 

Samarbeid om nødvann

Monica Gudim fra NRVA fikk anledning til å orientere om samarbeidet de har initiert med omkringliggende kommuner om anskaffelse, lagring og felles bruk av utstyr til nødvannsforsyning. Hun kunne vise til et godt og praktisk samarbeid mellom kommunene, uten for mye byråkrati. 

-Samarbeidet og utstyret har vært satt på prøve og vist sin verdi i flere reelle hendelser, blant annet under leirskredet i Gjerdrum, kunne Gudim fortelle.  

Til sist vil vi takke deltakerne fra driftsassistansene for stort engasjement, kunnskapsdeling, konstruktive diskusjoner og hyggelig samvær disse kalde vinterdagene på Hamar! 

 

Relaterte nyhetssaker

NORDIWA 2025 – Call for abstracts

NORDIWA 2025 – Call for abstracts

Vi minner om muligheten for å melde på konferansebidrag til programmet for den store nordiske avløpskonferansen i Oslo 23.-25. september. Frist for å levere abstract til konferansen er 31. januar 2025.Registrer ditt bidrag her NORDIWA 2025 har som mål å få på bordet...

les mer
Temadag om biokull!

Temadag om biokull!

Onsdag 12. februar 2025 inviterer Norsk Vann sammen med Biogass Norge og Norsk Biokullnettverk til temadag om biokull. Det er et stort behov for økt slambehandlingskapasitet i Norge. Strengere rensekrav betyr økt produksjon av avløpsslam. Flere kommuner og...

les mer
NORDIWA 2025: Invitasjon til utstillere

NORDIWA 2025: Invitasjon til utstillere

Vi har gleden av å invitere utstillere til å delta på NORDIWA Nordic Wastewater Conference, som arrangeres i Oslo fra 23. til 25. september 2025. Konferansen samler eksperter, fagfolk, ledere og operatører, byplanleggere, forskere, ingeniører, rådgivere og andre fra...

les mer
Velkommen til Fagtreff 18. og 19. mars!

Velkommen til Fagtreff 18. og 19. mars!

Norsk Vann inviterer til samling over to dager på Gardermoen med faglig påfyll og gjennomgang av aktuelle tema. Alle parallellene kan også følges digitalt. Vi skal se nærmere på en rekke utfordringer som vannbransjen står midt oppe i. For de ulike fagområdene vil...

les mer
NORDIWA 2025: Spennende befaringer

NORDIWA 2025: Spennende befaringer

Oslo kommune er vertskap for den store nordiske avløpskonferansen NORDIWA 2025. De benytter anledningen til å invitere konferansedeltakerne til spennende befaringer både høyt og lavt, og på sjøen med.  Programmet på NORDIWA-konferansene er gjerne veldig omfattende,...

les mer