6255 3030 post@norskvann.no

Fem grep for renere vannmiljø

28. mar, 2023 | Avløp, Helse, Miljø

Miljøgifter fra den jevne forbruker har blitt et økende problem for Oslofjorden og andre sårbare vannmiljøer. Ved hjelp av enkle grep kan du som forbruker bidra til å redusere denne belastningen. 

Ved å velge miljøvennlige produkter og være bevisst på håndtering av avfall, kan du sørge for at det blir færre miljøgifter i Oslofjorden – og samtid beskytte egen helse, skriver de tre seniorforskerne i NIVA, Sissel Ranneklev, Anders Ruus og Merete Grung, i et debattinnlegg publisert i Altinget. 

Vanskelig å bli kvitt

Miljøgifter er skumle greier, både for mennesker og miljø. Vi får det i oss gjennom maten vi spiser, vi vasker oss i det, kler oss i det, og vi smører det på huden vår. Og etter hvert havner stoffene i avløpsvannet. 

Slike stoffer har en lei tendens til å unnslippe renseprosessene i tradisjonelle renseanlegg. Vannløselige miljøgifter passerer anlegget og blir med det rensede vannet ut i naturen igjen. Lite vannløselige stoffer havner i slammet, og når slammet brukes som ressurs i landbruket eller til jordforbedring følger miljøgiftene med på lasset.   

Hva kan du som forbruker gjøre

NIVA-forskerne mener det er flere enkle grep du som forbruker kan ta for å gjøre forbruket mest mulig miljøvennlig og bærekraftig: 

1.     Ta en titt på innholdsfortegnelsen og velg miljøvennlige produkter. Se etter Svanemerket når du handler. Svanemerkede produkter inneholder ikke miljøgifter. Unngå produkter med PFAS (se etter PTFE, polytef…, perfluor… og poly… fluor) på innholdsfortegnelsen. Vit at mange produkter som for eksempel leker, smykker og sminke som importeres via netthandel fra ulike deler av verden, inneholder bekymringsfulle mengder av miljøgifter.   

2.     Lever inn medisin du ikke har bruk for på apoteket, slik at legemiddelrestene blir forsvarlig destruert. Ikke kast det i toalettet eller i søppelet, da vil det etter hvert havne i naturen. Mange legemidler har lang levetid i miljøet.

3.     Sørg for å kvitte deg med maling, løsemidler og batterier på en riktig måte. Dersom du er i tvil, spør på gjenbruksstasjonen.

4.     I skisesongen kan du gå gjennom smørekofferten og sjekke at innholdet er fluorfritt. Dersom du finner produkter med fluor, kan disse leveres på en gjenbruksstasjon, slik at PFAS ikke havner i langrennssporene.

5.     Du kan bruke din stemme og kreve at miljøfarlige produkter merkes på en god måte.  

Lang liste

Listen over uønskede miljøgifter i vanlige forbruksartikler, er lang. Verdt å nevne er såkalte PFAS-forbindelser, som finnes i en rekke produkter, blant annet sminke og klær. Disse stoffene kalles gjerne evighetskjemikalier fordi de ikke brytes ned. Siloksaner, som finnes i mange kosmetikkprodukter, ønsker vi heller ikke at skal havne i miljøet.

Hormonhermende stoffer, som finnes i for eksempel i noen typer solkrem, vil vi også unngå.

I noen produkter finner vi dessuten giftige metaller og mikroplast. Store mengder legemidler havner også i avløpsvannet og havner i vannmiljøet, og mange av disse brytes ikke så lett ned.

Relaterte nyhetssaker

Kurs i nitrogenfjerning

Kurs i nitrogenfjerning

Norsk Vann gjennomfører kurs i nitrogenfjerning 4. og 5. mai i Oslo. Formålet med kurset er å øke kompetansen innen metoder for nitrogenfjerning og dimensjonering av denne typen avløpsrenseanlegg. Skal vi nå målene om god tilstand i vannforekomster som er sensitive...

les mer
Svanemerket bilvask – godt nytt for vannmiljøet

Svanemerket bilvask – godt nytt for vannmiljøet

Sarpsborg, 23. mars: En av Danmarks største bilvaskekjeder, OK, ruller nå ut landsdekkende tilbud av Svanemerkede bilvaskehaller i Norge. Første hall lanseres i Sarpsborg.  Høyt forbruk av vann og påslipp av miljø- og helseskadelige stoffer til det kommunale...

les mer