6255 3030 post@norskvann.no

Digitalisering på årets Fagtreff

19. jan, 2024 | Arrangement, Teknologi

Norsk Vann inviterer til samling over to dager på Gardermoen 14.-15. mars med massevis av faglig påfyll og sosialt samvær. Vi tilbyr også alle parallellene digitalt. Påmelding og program finner du her.

På parallell B på dag 2 av fagtreffet er hovedtema «Digitalisering». Vi gir noen smakebiter på løsninger og bruk av virkemidler mot målet å levere rent vann i krana og i naturen.

For å øke innsatsen innenfor digitalisering er det behov for mer informasjon, ressurser og kompetanse i vannbransjen. Det er behov for pilotprosjekter hvor man tester og prøver ut nye teknologier og løsninger, og resultatene må formidles i vannbransjen.

Kunstig intelligens (KI) gir oss helt nye verktøy for å løse samfunnsutfordringer og forbedre vann- og avløpstjenestene. Sola kommune deler erfaringer med å ta KI i bruk. Tromsø kommune forteller om maskinlæring på avløpspumpestasjoner basert på flo, vinterdrift, lekkasjer og data.

Bergen kommune viser hvordan overgang til heldigital kommunikasjon kan styrke samarbeidet i VA-bransjen. Erfaringer og fordeler med digital saksbehandling, inkludert forutsigbarhet, forenkling av arbeidsdagen og klar ansvarsfordeling blir belyst.

Videre tas vi med til utbyggingsprosjekter hvor bygningsinformasjonsmodellering (BIM) -metodikken er benyttet. Vi får høre erfaringer fra både kommuner og rådgiverbransjen. Erfaringene viser at bruk av modeller kan gi en betydelig kostnadsbesparelse og en mer effektiv gjennomføring av prosjektene. Ved å 3D-modellere framfor å produsere tegninger, er det enklere å kvalitetssikre både grunnlagsdataene og de prosjekterte data. Feil ved prosjekteringen og kostnadsdrivende feil på anlegg reduseres. Arbeidsprosesser effektiviseres.

Flere prosjekterende rådgivere bruker BIM-verktøy, flere entreprenører tar i bruk modeller i sine maskinstyringssystemer, framoverlente kommuner har høstet erfaringer med å delta aktivt inn i modellene i samarbeid med rådgivere. Likevel eksisterer ikke en omforent metodikk for hvordan innhold og leveranser skal defineres i de forskjellige fasene i ett anleggsprosjekt for vann og avløp.

Vi møter kommuner som er langt framme på å ta i bruk digitale hjelpemidler ved gjennomføring av prosjekter. Vi får blant annet høre om modellbasert godkjenning og oppfølging av vann og avløp i veiprosjektet E18 Vestkorridoren, fra Lysaker til Ramstadsletta. Vi får et innlegg fra rådgiverbransjen som belyser hvordan modellbasert prosjektstyring kan gjennomføres. Ikke minst blir vi introdusert for buildingSMART Norge (bSN) – et nettverk for ekspertise innen åpenBIM. Til slutt arrangerer vi en sofaprat hvor de involverte kan diskutere hvordan vi kan komme et steg videre med bruk av modeller i vannbransjen. Hva skal til, hvordan kan vi senke tersklene for at flere kommuner tar metodikken i bruk, slik at flere i vannbransjen høster fordelene av å bruke digitale modeller i utbyggingsprosjektene? I sofapratene har du som tilhører mulighet til å stille spørsmål om akkurat det du lurer på.

Gå ikke glipp av årets fagtreff, som byr på hyggelig prat med 16 utstillere og mulighet for å bygge nyttige nettverk.

gamle nyheter

Nyhetsarkivet

Nyhetskategorier

Relaterte nyhetssaker

Nordiwa 2024 – se program og meld deg på

Nordiwa 2024 – se program og meld deg på

NORDIWA vannforsyning arrangeres i København 18. – 20. september. Program for konferansen er nå lagt ut. Meld deg på innen 30. juni for «Early bird» pris. DANVA, FIWA, Norsk Vann, Samorka og Svenskt Vatten inviterer til Nordisk drikkevannskonferanse, NORDIWA, i...

les mer
Vannbransjens innovasjonskonferanse 2024

Vannbransjens innovasjonskonferanse 2024

Vannbransjens innovasjonskonferanse arrangeres 31. oktober i Oslo. I år er temaene effektiv og fremtidsrettet fornyelse av vanninfrastruktur og innovative løsninger for å møte nye krav på avløpsområdet. Har du forslag til prosjekter som bør presenteres på konferansen,...

les mer
Ledningsnett som tema på fagtreff

Ledningsnett som tema på fagtreff

Norsk Vann inviterer til fagtreff 14.-15. mars på Gardermoen med massevis av faglig påfyll og sosialt samvær. Vi tilbyr også alle parallellene digitalt. På parallell B, dag 1 av fagtreffet, er hovedtemaet "Ledningsnett". Vi går inn på ledningsfornyelse, hvor vi blant...

les mer
Fyldig seminar for driftsassistansene

Fyldig seminar for driftsassistansene

Tirsdag og onsdag denne uken arrangerte Norsk Vann sitt årlige seminar for driftsassistansene som bistår kommunene på vann- og avløpsområdet.  De fleste driftsassistansene i landet var representert på seminaret, men det går også frem at deler av kommune-Norge står...

les mer