I bokhandelen kan du nå finne rapport C17/2024: OPTIFILMS- Ny kunnskap om filterdrift og mikrobiologisk liv i ozonering-biofiltreringsanlegg. Prosjektet har fått støtte fra Program for teknologiutvikling. Ny frist for å søke om tilskudd fra programmet er 11. april 2025.
IVAR IKS utvidet vannbehandlingen ved sitt anlegg på Langevatn i mai 2021. Utvidelsen innebar at prosesstrinnene ozonering og biofiltrering (alkalisk filter etterfulgt av biofilter) ble lagt til den eksisterende prosessen. Det ble laget et omfattende prosessovervåkingsprogram for å se hvordan de ulike trinnene påvirker renseeffekten gjennom prosessen.
I prosjektet OPTIFILMS ble molekylærbiologiske analyser benyttet for å studere sammensetningen av bakteriesamfunnet i alkalisk filter og biofilter, inkludert sammenhenger med årstidsvariasjoner og filtersyklus. Det ble også undersøkt hvordan spyleregimet påvirker fysisk/kjemiske parametere og utvalgte mikrobiologiske parametere. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med SINTEF, Norconsult og Norsk Vann, og med Bamble kommune som har hatt tilsvarende ozonering-biofiltreringsanlegg ved Flåte vannbehandlingsanlegg i drift siden 2014. Rapporten fra prosjektet er skrevet av Unni Synnøve Lea, Gunhild Hageskal og Svein Forberg Liane.
OPTIFILMS-prosjektet har fått finansiell støtte fra Program for teknologiutvikling i vannbransjen. Programmet har bevilgninger over statsbudsjettet. Her kan du lese om alle de omtrent 40 prosjektene som har fått støtte fra programmet i årene 2021-2024. For 2025 er den totale finansieringsrammen 5,7 mill. NOK. Folkehelseinstituttet (FHI) forvalter tilskuddet på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet. FHI behandler også alle søknader og rapporteringer. Tilskuddsordningen kan dekke inntil en tredel av den totale prosjektkostnaden. Har du ideer til et nytt prosjekt? Ny søknadsfrist er 11. april 2025.