6255 3030 post@norskvann.no

Ny Norsk Vann rapport: Veiledning for oljeutskilleranlegg

17. des, 2024 | Prosjekter

Norsk Vann har publisert rapport 290/2024, en oppdatert versjon av rapport nr. 156/2007, Veiledning for oljeutskilleranlegg. Revisjonen svarer på et behov for en moderne veileder tilpasset dagens krav og kunnskapsnivå. Mange kommuner møter fortsatt utfordringer med å forvalte sin myndighet, og rapporten legger stor vekt på å styrke kommunenes rolle som forurensningsmyndighet.

Oppdateringen fokuserer spesielt på forvaltningsoppgaver som tilsynsarbeid, samt på å gi en mer detaljert beskrivelse av kontroll- og driftsoppgaver for oljeutskilleranlegg. Rapporten inneholder også eksempler på hvilke vilkår kommuner kan stille i utslippstillatelser etter forurensningsforskriften.

Rapporten er inndelt i tre hovedkapitler rettet mot ulike målgrupper. Kapittel én handler om forvaltning av myndighet og gir veiledning til kommunale saksbehandlere. Kapittel to tar for seg etablering og utforming av oljeutskilleranlegg, og er rettet mot tiltakshavere og rådgivere som skal prosjektere og søke om tillatelser. Kapittel tre fokuserer på drift, kontroll og oppfølging av slike anlegg, rettet både mot virksomheter med ansvar for anleggene og operatører som utfører kontroll og vedlikehold.

Statsforvalteren kan også finne rapporten relevant, særlig for temaer som oljeutskillere for forurenset overvann. Videre er det verdt å merke seg at innholdet i kapittel to og tre er nyttig for kommunale saksbehandlere, da det gir innsikt i både tekniske og operative forhold ved oljeutskilleranlegg.

Et viktig element i oppdateringen er at deler av rapportens innhold vil overføres til Vannstandard, et nettbasert, dynamisk verktøy som oppdateres kontinuerlig i takt med ny praksis. Dette sikrer at rapportens kjerneinnhold vil leve videre og tilpasses fremtidige behov.

Arbeidet med rapporten har blitt ledet av Kjetil Flugund i Norsk Vann, med støtte fra en styringsgruppe som inkluderer Irmina Iwona Borowiec fra Enebakk kommune, Yvonne Hetlevik fra Bergen kommune, Andrea Zuur fra Moss kommune og Kristoffer Glosli Bergland fra Fredrikstad kommune.

I tillegg har en bred referansegruppe bidratt med verdifulle erfaringer og innspill i forbindelse med høringsprosessen. Denne gruppen inkluderer representanter fra både kommuner og private aktører.

Rapporten gir en gjennomgang av tekniske, juridiske og operative aspekter ved oljeutskilleranlegg. Den dekker alt fra dimensjonering og funksjonskrav til praktisk prøvetaking, drift og oppfølging. Særlig vektlegges årlig kontroll, bruk av akkrediterte laboratorier for analyser, og innføring av automatiske systemer som kan forebygge akutte utslipp.

For kommuner og virksomheter som forvalter oljeutskilleranlegg, gir denne rapporten en plattform for å sikre riktig drift og etterlevelse av regelverket. Med oppdateringen har Norsk Vann lagt til rette for bedre samarbeid, tydeligere krav og en mer helhetlig forvaltning av oljeutskilleranlegg i Norge.

Relaterte nyhetssaker

Nytt Norsk Vann prosjekt i oppstart

Nytt Norsk Vann prosjekt i oppstart

Norsk Vann er i gang med å revidere tre relevante rapporter for vannbransjen. Rådgiver Norconsult AS vil i løpet av 2025 levere oppdaterte normer for symboler i driftskontrollsystemer, tag-koder og merking av anlegg. Prosjektet vurderer også behov og muligheter for...

les mer
Lukt- og smaksproblemer i drikkevann?

Lukt- og smaksproblemer i drikkevann?

Lukt og smak i drikkevann er et komplekst fagfelt. For å løse problemer som oppstår, kreves god kunnskap om vannkilde, vannbehandling og distribusjonssystemet. Samspillet mellom et kompetansemiljø innen lukt og smak i drikkevann og anleggseier, er nødvendig for å...

les mer
Ny Norsk Vann rapport om korrosjonsbeskyttelse

Ny Norsk Vann rapport om korrosjonsbeskyttelse

Rapport A274/2022 om korrosjonsbeskyttelse – erfaring og ny kunnskap kan nå lastes ned fra Vannbokhandelen. Rapporten gir en oversikt over oppdatert kunnskap og driftserfaringer innen korrosjonsbeskyttelse ved vannbehandling de siste 20 år. Hensikten er å hjelpe...

les mer