22 deltakere fra land og strand starter denne uken opp på studiet «Beredskap og krisehåndtering i vannbransjen». Kunnskapen de skal opparbeide seg gjennom det kommende året er høyaktuell – både for den enkelte, for virksomheten og egen kommune, men også for nasjonen.
For vann og avløp er en kritisk samfunnsfunksjon, men som ofte tas for gitt av våre omgivelser. Selv i kommunene er det liten forståelse for hvor raskt samfunnet vil lammes dersom vann- og avløpstjenestene slutter å fungere. Derfor har studentene som deltar på «Beredskap og krisehåndtering i vannbransjen» også en viktig rolle i å kommunisere behovet for å inkludere vann og avløp i beredskapsplanlegging og øving internt i kommunen.
Studentene kommer i all hovedsak fra kommuner og interkommunale selskaper, denne gang med et tyngdepunkt fra Rogaland og Vestland fylker, og ellers jevnt fordelt over landet sør for Trondheim. Vi har også med oss en student fra et entreprenørfirma.
Ragnhild Aalstad, direktør i Norsk Vann, åpnet studieåret under oppstartsamlingen på Hamar mandag. Hun la vekt på betydningen av vann i nasjonal beredskapssammenheng, men tok utgangspunkt i lokale utfordringer.
-En kan ha en viss forståelse for at politikere og administrasjon i kommunene ønsker å skjerme innbyggerne sine mot økte gebyrer. Men samtidig innebærer det at viktige oppgaver skyves på, som kan få konsekvenser for vår evne til å levere trygge og gode vann- og avløpstjenester, sa Ragnhild.
Hun viste videre til at et samfunns evne til å stå imot trusler og håndtere uønskede hendelser, er avhengig av et godt fundament. Å sikre forsyning av mat og drikkevann er for eksempel ett av NATOs syv grunnleggende forventninger til medlemslandene.
-Derfor er vann og avløp en kritisk samfunnsfunksjon, ikke bare for lokalsamfunnet eller kommunen, men for hele nasjonen, og inngår som en helt grunnleggende del av totalforsvaret, sa direktøren.
Vi ønsker alle studentene lykke til med et spennende, lærerikt og sosialt studieår!