6255 3030 post@norskvann.no

Skjerpede krav til egenberedskap – du trenger vann og mat for sju dager

29. mai, 2024 | Sikkerhet og beredskap

Fra i dag skjerpes kravene til egenberedskap i hjemmet fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Rådet nå er å ha vann, mat og andre hjelpemidler så du kan klare deg selv i sju dager i tilfelle krise.

Det ligger ingen dramatikk bak endringen i reglene, men det har skjedd mye siden 2018 da de forrige rådene ble utarbeidet, hvor man ble anbefalt å ha et egenberedskapslager for tre dager. Nå er rådet fra myndighetene at folk bør klare seg selv i en hel uke. Siden 2018 har det kommet en rekke klima-rapporter fra FN, det har vært mange naturhendelser, terrorangrep, i tillegg til at den sikkerhetspolitiske situasjonen generelt er skjerpet. Dermed er det behov for en bevisstgjøring av folks ansvar i en beredskapssituasjon.

– Det er viktig at flest mulig klarer seg selv en god stund fordi myndighetene må kunne hjelpe de som ikke gjør det, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til Nettavisen.

20 liter vann per person

De nye rådene medfører at man bør lagre rundt 20 liter vann per person i husstanden, for å dekke minimumsbehovet for en uke. Har du en stor familie sier det seg selv at det blir en del vann. DSBs befolkningsundersøkelser viser imidlertid at det er relativt få husholdninger som lagrer drikkevann. Men hvordan lagrer man vann på en sikker måte over lang tid? Følger du disse rådene fra sikkerhverdag.no kan vannet fint lagres i årevis, og fortsatt være trygt å drikke (og det er også helt ok å kjøpe drikkevann på plastdunker eller flasker rett fra butikken):

Rengjør flasker eller dunker
For å sikre best mulig holdbarhet på vannet ved lagring bør man vaske flaskene/ kannene med såpe og vann, og skylle dem. Tilsett deretter to korker husholdningsklorin per 10 liter vann. La det stå i minst 30 minutter før du skyller godt.

Bruk kaldt vann
Etter rengjøringen fyller du flaskene eller kannene helt fulle med vann fra springen. La vannet renne helt til det er kaldt, slik at du lagrer «nytt» vann. Varmt vann anbefales ikke som drikkevann, da varmt vann frigjør metaller fra rørnettet.

La vannet stå mørkt og kjølig
Vann skal helst lagres på et mørkt og kjølig sted uten direkte sollys. Sollys og høy temperatur kan langsomt bryte ned plastbeholdere slik at det blir lukt og smaksstoffer i vannet. Det kan også føre til vekst av alger. Vannbeholdere skal ikke oppbevares i rom hvor bensin, plantevernmidler og andre lignende stoffer står. Årsaken er at damp fra disse kan trenge inn i plast. Frost gjør at vannet fryser. Det kan ødelegge en full flaske, selv om vannkvaliteten ikke nødvendigvis blir dårligere.

Kan stå i årevis
Hvis vannet er tappet på godt rengjorte beholdere og vannet er av god kvalitet – som det meste av norsk drikkevann er – kan vannet stå i årevis. Med tiden vil stoffer fra plastbeholdere lekke ut i vannet. Det vil påvirke smaken på vannet, men vannet er ikke farlig å drikke.
(Kilde: sikkerhverdag.no)

Av andre ting man bør ha i beredskap og nok til å klare seg i en uke anbefaler myndighetene varme, lys, mat, radio og legemidler. Rådene skal hjelpe folk å dekke de mest grunnleggende behovene i en krise. Under følger en sjekkliste:

 

Sjekkliste for din egenberedskap

  • Rent drikkevann lagret på kanner eller flasker
  • Mat som tåler lagring i romtemperatur
  • Grill, kokeapparat eller stormkjøkken
  • Varme klær, pledd, dyner og soveposer
  • Fyrstikker og stearinlys
  • Ved hvis du har vedovn eller peis
  • Gass- eller parafinovn som er beregnet for innendørs bruk er et alternativ til vedfyring
  • Avtale om overnatting hvis du ikke har alternativ oppvarming
  • Lommelykter eller hodelykter som går på batterier, sveiv eller solceller
  • DAB-radio som går på batterier, sveiv eller solceller
  • Legemidler og førstehjelpsutstyr
  • Jodtabletter (gjelder barn og voksne under 40 år, gravide og ammende)
  • Hygieneartikler som våtservietter, håndsprit, bleier, dopapir og menstruasjonsprodukter
  • Batterier og ladet batteribank
  • Litt kontanter og flere betalingskort
  • Mat og vann til kjæledyr
  • Liste på papir med viktige telefonnummer som for eksempel nødnummer, legevakt, veterinær, familie, venner og naboer
    Kilde: Sikker hverdag/Direktoratetet for samfunnssikkerhet og beredskap

Egenberedskapsuka 2024

Egenberedskapsuka arrangeres årlig av DSB, og alle kommuner inviteres til å være med på denne. I år arrangeres uka i uke 44, som er 28. oktober – 3. november. DSB vil som vanlig utvikle budskap og kampanjemateriell som kan brukes fritt av alle offentlige aktører. Følg med på DSBs nettsider. 

gamle nyheter

Nyhetsarkivet

Nyhetskategorier

Relaterte nyhetssaker

Spar på vannet!

Spar på vannet!

Det tørre og varme været i deler av vårt langstrakte land fører mange steder til press på vannressursene. Vannmangel kan få store og alvorlige konsekvenser, f.eks. om en storbrann skulle oppstå.  Å spare på det verdifulle vannet er generelt sett et godt råd, både for...

les mer