6255 3030 post@norskvann.no

Overvåkning av vannkvalitet på distribusjonsnettet – Erfaringer fra bransjen

25. okt, 2023 | Rapporter, Vann, Vannbehandling

Norsk Vann rapport 279/2023 er nå tilgjengelig i Vannbokhandelen. Her kan du lese om erfaringer fra norske kommuner som har testet ulike metoder for overvåkning av vannkvalitet på distribusjonsnettet. Hva forteller de ulike metodene om vannkvaliteten, og hva krever de av kompetanse og oppfølging?

Det er ønske om bedre overvåkning og mer kunnskap om hvordan drikkevannskvaliteten påvirkes av forhold i distribusjonssystemet. Dagens rutineovervåkning med tradisjonelle dyrkingsmetoder er stikkprøvebasert og gir begrenset informasjon om systemet.

Rapporten oppsummerer erfaringer fra vannverk i Norge som har tatt i bruk ulike metoder for å overvåke vannkvaliteten på distribusjonsnettet. Dette inkluderer daglig automatisk analyse av koliforme bakterier eller E. coli med Colifast ALARM, telling av totalantall bakterier hver 3-6 time med online flowcytometer (Bactosense), online måling av trykk, temperatur og turbiditet, samt stikkprøver som analyseres for ATP. I tillegg er det oppsummert erfaringer fra sammenstilling av historiske vannkvalitetsdata, mer kompliserte metoder som gir informasjon om bakteriesammensetningen (DNA-sekvensering) og om muligheter ved bruk av maskinlæring. Rapporten inneholder også andre relevante erfaringer som suksessfaktorer for å lykkes med prosjekter, nyttige vurderinger før innkjøp av nye instrumenter og konkrete eksempler på tolkning av analysedata fra problemstillinger hos vannverkene.

Generelt er erfaringene at bruk av nye overvåkningsmetoder gir økt kunnskap og bevissthet rundt vannkvaliteten, og kan bidra til å avdekke tekniske feil og svakheter som gir økt risiko for forurensning. Selv relativt enkle instrumenter kan gi verdifull innsikt i vannforsyningssystemet, dersom resultatene sees i sammenheng med øvrige driftsdata (rutineprøver, hendelser, vannmengder og trykk), og dersom det settes av nok ressurser til oppfølging.

Urd Ingunn Eriksen fra Bergen Vann har vært primus motor for prosjektet og har skrevet rapporten. Hun har fått god hjelp fra styringsgruppen som bestod av Paula Pellikainen, Bergen Vann, Lisbeth Sloth, Bærum kommune, Unni S. Lea, IVAR IKS, Ane H. Kjenseth og Ingvild F. Ullmann, Oslo VAV, Margrethe Husebø, Drammen kommune og Karen H. Buan, Trondheim kommune.

Urd vil presentere rapporten på Norsk Vanns diskusjonsforum fredag 27. oktober kl. 12-13.30. Send gjerne en epost til Ingun Tryland hvis du ikke allerede har fått TEAMS-invitasjon.

Relaterte nyhetssaker

Velkommen til fagtreff 2025!

Velkommen til fagtreff 2025!

Tradisjonen tro inviterer Norsk Vann hele bransjen til fagtreff 18. og 19. mars. Samling går over to dager på Gardermoen med faglig påfyll og gjennomgang av aktuelle tema. Vi gleder oss til å møtes og gjøre disse dagene til en viktig arena for kunnskapsdeling og...

les mer
Vil du ta fagbrev i kjemiprosessfaget?

Vil du ta fagbrev i kjemiprosessfaget?

17. september starter vi opp et teorikurs som forbereder deg til eksamen i faget kjemiprosess. Vårt kurs er tilpasset driftsoperatører innen VA, med eller uten annet fagbrev, og lærlinger som ikke har tatt eksamen i kjemiprosess. Kurset går over 10 digitale samlinger...

les mer
Åpning av Vannsenteret

Åpning av Vannsenteret

Store deler av vannbransjen med representanter fra kommuner og selskap, utdanningsinstitusjoner og leverandørindustri, samt politisk ledelse og representanter fra Helse- og omsorgsdepartementet gjestet Ås mandag 17. juni for offisiell åpning av Nasjonalt senter for...

les mer
Nordiwa 2024 – se program og meld deg på

Nordiwa 2024 – se program og meld deg på

NORDIWA vannforsyning arrangeres i København 18. – 20. september. Program for konferansen er nå lagt ut. Meld deg på innen 30. juni for «Early bird» pris. DANVA, FIWA, Norsk Vann, Samorka og Svenskt Vatten inviterer til Nordisk drikkevannskonferanse, NORDIWA, i...

les mer