Mange norske vannverk vil måtte investere i nye løsninger for reservevannforsyning i årene som kommer. Blant bedreVANN-kommunene mangler i dag ca. 900 000 innbyggere en tilfredsstillende reservevannforsyning.
Rapport 292 «Metodikk for planlegging av reservevannforsyning» ser blant annet nærmere på begrepene «leveringssikkerhet», «alternativ forsyning» og «reservevann». Mattilsynet definere leveringssikkerhet i sin veileder til drikkevannsforskriften slik:
«I kravet om leveringssikkerhet ligger det at vannverkseier skal sikre at det finnes en alternativ vannforsyning som opprettholder leveransen av drikkevann når den ordinære vannforsyningen svikter. Alternativ drikkevannsforsyning er en samlebetegnelse som inkludere reservevannforsyning og/eller nødvannforsyning. Den alternative vannforsyning skal sikre at alle abonnentene får levert tilstrekkelige mengder drikkevann til enhver tid».
I rapporten vises det en gjennomgang av relevant lovverk knyttet til levering av reservevann. §9 i drikkevannsforskriften omhandler leveringssikkerhet. §9 sier at «vannverkseier skal sikre at vannforsyningssystemet er utstyrt og dimensjonert samt har driftsplaner og beredskapsplaner for å kunne levere tilstrekkelig mengder drikkevann til enhver tid». Videre er også lov om folkehelsearbeid og forskrift om kommunal beredskapsplikt sentrale. I forarbeidene til lov om folkehelsearbeid påpekes det at kommunen har et ansvar for å sikre at befolkningen har nødvendig tilgang til trygg og sikker vannforsyning, mens det i forskrift om kommunal beredskapsplikt pekes på at kommunen har et krav om at det skal utarbeides en helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse som blant annet skal se særlig på utfordringer knyttet til tap av kritisk infrastruktur.
I rapporten skisseres det en stegvis metodikk for hvordan arbeid knyttet til vurderinger av leveringssikkerhet og behovet for reservevann kan gjennomføres:
- Innledende arbeider: Kartlegging av avhengigheter og muligheter. Etablere dialog med Mattilsynet og politisk nivå.
- Dagens situasjon: Sårbare abonnenter, vannbehov og tilstand/kapasitet på dagens forsyningssystem, lekkasjenivå
- Fremtidig situasjon: Befolkningsvekst, fremtidig behov for vann, mulige endrede rammebetingelser som f.eks. lovverk og klima
- Risikovurdering: Farekartlegging, risikovurdering
- Tiltaks- og kostnadsanalyse: Kostnadsberegninger og samfunnsøkonomiske analyser dersom dette er aktuelt
- Konkludere: Restrisiko, beredskapsplaner, internkontrollsystem og anbefaling av tiltak
- Avslutte: Utarbeide politisk sak, forankring