6255 3030 post@norskvann.no

Norsk Vann møter politisk og administrativ ledelse i kommunene

11. des, 2024 | Interessesaker, Rammebetingelser, Samfunnsutvikling

Denne høsten har Norsk Vann besøkt flere fylkesstyrer og kommunedirektørutvalg i KS. Så langt har vi hatt gode møter med Vestland, Innlandet og Telemark. 

Det er mye som skjer i vannbransjen for tiden, og det er viktig å skape forståelse for situasjonsbildet også overfor den politiske og administrative ledelsen i kommunene. Vi har invitert oss ut til alle fylkesstyrene og kommunedirektørutvalgene for å gi mer utfyllende informasjon om utfordringene kommunene stor foran når det gjelder å sikre vann- og avløpstjenestene for dagens og kommende generasjoner. 

Vi mener det har vært for lite oppmerksomhet og kunnskap om vann- og avløpstjenestene både hos beslutningstakere og innbyggere i samfunnet vårt, sier direktør Ragnhild Aalstad om hvorfor Norsk Vann vil møte politisk og administrativ ledelse i kommunene. 

-Vann og avløp er kritisk infrastruktur, og det er viktig både for miljø, folkehelse og beredskap at dette fungerer. Utslippskravene blir strengere, og kommunene vil måtte gjøre store investeringer fremover. Da er det fint å kunne møte de som har ansvar for dette lokalt, understreker hun.

Vi har i møtene fått gode tilbakemeldinger både på initiativet og den informasjonen vi har delt i møtene. Nyttig, informativt og god oversikt over hva som venter kommunene i tiden som kommer, har vært responsen fra de møtene vi har deltatt på.

Viktigheten av samarbeid

Et sentralt tema når man snakker om investeringer, er muligheten for samarbeid med andre kommuner. Flere kommuner, ikke minst fra Vestland, poengterte at topografien kan gjøre det krevende å samarbeide om den fysiske infrastrukturen, men at det kan være mer aktuelt å samarbeide om kompetanse.  

Besværlig definisjon av tettbebyggelse

Norsk Vann orienterte også om EUs reviderte avløpsdirektiv som nå skal innarbeides i norsk regelverk. Sammen med KS ser vi på muligheten for å få myndighetene til å justere den norske definisjon av begrepet tettbebyggelse slik at den likner mer på EUs egen. Dette punktet poengterte også fylkesstyrene og kommunedirektørutvalgene at det var viktig at vi jobbet med inn mot sentrale myndigheter. Dette er et grep som vi håper kan gjøre det mulig å følge opp EU-kravene med større grad av smidighet enn hva dagens norske definisjon legger opp til. 

Bekymret for gebyrveksten

Flere, spesielt politikerne, uttrykte bekymring for veksten i vann- og avløpsgebyrene, som følge av det store investeringsbehovet i årene som kommer. Flere kommuner uttrykte at de allerede hadde begynt å øke gebyrene ganske mye. Flere påpekte at hvis alle disse investeringene kun skal belastes abonnentene, vil det bli krevende for mange kommuner. De fryktet at høye kommunale avgifter vil gjøre det mindre attraktivt å flytte til kommunen. Enkelte tok til orde for at staten må bistå økonomisk, for i det hele tatt å kunne opprettholde bosettingen en del steder.

Møte med KS Vestfold er under planlegging til nyåret, og vi er i prosess med å få møter også med øvrige fylkesstyrer og kommunedirektørutvalg i de andre regionene. Disse møtene vil gjennomføres våren 2025, og med samme budskap: Belyse utfordringer og muligheter innen vann- og avløpssektoren nå og fremover.

Endrede rammebetingelser som kommunene har i vente ble behørig drøftet i møtene. 

Thomas Langeland Jørgensen
Kontaktperson:

Thomas Langeland Jørgensen
stabsleder

Tlf.: 950 49 728

gamle nyheter

Nyhetsarkivet

Nyhetskategorier

Relaterte nyhetssaker

Fokus på vannberedskap

Fokus på vannberedskap

Hamar kommune stilte med stand på Maxi storsenter i Hamar torsdag i anledning Egenberedskapsuka 2025.  Med seg på standen hadde de blant annet vanndunker, vannposer til forsyning av nødvann til innbyggerne og kart med distribusjonspunkter dersom vannet i springen...

les mer
Vannspeilet nr. 3: Tema samarbeid

Vannspeilet nr. 3: Tema samarbeid

Et rykende ferskt Vannspeilet er nå ute. I dette nummeret setter vi søkelys på viktigheten av samarbeid i hele bransjen – mellom kommuner, interkommunale selskaper, mellom kommuner og rådgiver/leverandørbransjen, samarbeid med myndigheter, samarbeid i nettverk og så...

les mer