Gunn Oddveig Rindhølen (53) lot seg friste til å ta mer utdanning da datteren Elin Marie Sveen (29) kom med forslaget. Nå studerer de Beredskap og krisehåndtering i vannbransjen sammen.
Linda V. Kiønig, Universitetet i Innlandet (Foto: Espen Kristiansen/Universitetet i Innlandet)
Ikke helt som to dråper vann, men mor Gunn Oddveig Rindhølen (53) og datter Elin Marie Sveen (29), studerer Beredskap og krisehåndtering i vannbransjen sammen.
De har opplevd ekstremværet Hans fra hver sin kant i arbeidslivet. Flom, jordskred og oversvømmelser utfordrer i beredskapsrollen. Nå studerer de sammen for å bli best mulig rustet til å håndtere kriser i vannbransjen.
Kommuneingeniøren
Gunn Oddveig er ingeniør og jobber med vann og avløp, vei og annen infrastruktur i Vågå kommune. I en liten kommune må man dekke mange funksjoner, det er ikke spesialister til alle oppgaver, slik at man må bare ta det som kommer.
– Da ekstremværet Hans rammet oss slo det rett inn i det kommunale ansvaret for vannforsyning, bygdefoket trengte informasjon, media trengte statusoppdateringer og beredskapsgruppen jobbet med planlegging og koordinering, forteller Gunn Oddveig.
Maskinføreren
Elin Marie har jobbet i flere år som maskinfører hos et lokalt firma. Hun har nå begynt hos AF-gruppen og har kvalitetssikring som en av sine oppgaver. Hun ser altså hendelser og oppgaver fra andre siden, fra de som er ute og påtar seg entreprenøroppdrag som igjen berører og er berørt av infrastrukturen for vann og avløp.
De er viktige aktører når krisene inntreffer, for å gjøre operativ innsats. De har utstyret og kompetansen.
– Det er viktig å være i forkant sammen, selv om vi representerer hver vår virksomhet, sier mor og datter.
De tar et studieprogram på 30 studiepoeng, der målgruppen er personer som har administrative eller ledende jobber knyttet til vann og avløp i sin virksomhet. Universitetet i Innlandet tilbyr studiet på oppdrag fra Norsk Vann.
Les hele reportasjen om de to studentene på Universitetet i Innlandets nettsider
Beredskapsutdanningene for vannbransjen er åpnet for søkning
I samarbeid med Universitet i Innlandet (INN) tilbyr Norsk Vann to studiepoengivende deltidsutdanninger skreddersydd for vannbransjen. Studiene er samlingsbasert og tilrettelagt for å kunne tas ved siden av full jobb.
Både grunnstudiet og påbygginsstudiet tilbys med oppstart september 2025, og ligger ute for søkning med frist 20. juni.
VA1 – Beredskap og krisehåndtering i vannbransjen (30 stp.)
Grunnstudiet har en operativ og praktisk tilnærming til emnene Risikoanalyse og beredskapsplanlegging, og Operativ kriseledelse og krisekommunikasjon.
Målgruppen for studiet er i første rekke personer i kommunale vann- og avløpsetater, selskaper og foretak som ønsker grunnleggende kompetanse, praktiske og operative verktøy og nettverk, som styrker evnen til å jobbe planmessig med beredskap og krisehåndtering i sine virksomheter.
Studiet er også aktuelt for beredskapsledere og -koordinatorer på overordnet nivå i kommunen, i tillegg til ansatte i den statlige forvaltningen som jobber med beredskapsrelaterte oppgaver rettet mot vannforsyningen.
VA2 – Ledelse av krise- og beredskapsarbeid i vannbransjen (30 stp.)
Studiet bygger på VA1 og er mer orientert mot organisasjon, ledelse og samvirke. Studiet består av emnene Krise- og beredskapsledelse og Krisehåndtering og samvirke i komplekse kriser.
Studiet er skreddersydd for ledere og medarbeidere som har en rolle i å bygge opp, lede og utvikle beredskapsorganisasjoner i vannbransjen. Ansatte med ansvar for beredskap på overordnet nivå i kommunene vil også ha god nytte av studiet.
Studiet er også relevant for samvirkeaktører som har sentrale roller under kritiske vannhendelser, eller som er kritisk avhengig av vannforsyning for opprettholdelse av egen drift, samt ansatte i den statlige forvaltningen som har en rolle i å styrke og videreutvikle den nasjonale totalberedskapen.