6255 3030 post@norskvann.no

Fokus på vannberedskap

1. nov, 2024 | Samfunnsutvikling, Sikkerhet og beredskap, Vann

Hamar kommune stilte med stand på Maxi storsenter i Hamar torsdag i anledning Egenberedskapsuka 2025. 

Med seg på standen hadde de blant annet vanndunker, vannposer til forsyning av nødvann til innbyggerne og kart med distribusjonspunkter dersom vannet i springen skulle bli borte. 

-I beredskapssammenheng er vann egentlig det aller viktigste! Folk må bli flinkere til å lagre vann til egen beredskap i husstanden. De bør også orientere seg om hvor kommunen vil opprette vannposter der folk kan hjelpe seg selv med drikkevann i en krisesituasjon. Kommunen må nemlig prioritere de som ikke kan hjelpe seg selv i en nødssituasjon, forklarer beredskapskoordinator Hans-Erik Gaare i Hamar kommune. 

Hamar kommune med vannfokus under Egenberedskapsuka 2025

Beredskapskoordinator Hans-Erik Gaare, forvalter vann og avløp Frantz Olaisen og direktør i Norsk Vann Ragnhild Aalstad

Myndighetene anbefaler oss å ha 20 liter drikkevann pr person på lager, nok til en uke om vannet i springen skulle bli borte. Men også institusjoner, næringslivet og landbruket må være mer bevisst ansvaret for å sikre vann til egen beredskap.

-Vi har vært rundt og snakket med skoler, institusjoner og bedrifter i kommunen om beredskap, inkludert det å kunne hjelpe seg sjøl med vann til både drikke, produksjon og spyling av toaletter. Noen blir nok litt betenkte over mangler i egne planer, sier Gaare. Han slår også et slag for at det offentlige og næringslivet bør tenke samarbeid rundt beredskap og krisehåndtering. 

Godt samarbeid kommunene imellom

Frantz Olaisen er forvalter vann og avløp i Hamar kommune, og forteller om et godt samarbeid mellom Hias og kommunene i regionen når det gjelder beredskap rundt vannforsyning. 

-Vi har felles øvelser med Hias annethvert år, der vi blant annet øver på distribusjon av nødvann i akutte situasjoner der den ordinære vannforsyningen svikter. Vi har felles utstyrsliste som oppdateres jevnlig, her ser vi hverandres beredskapsutstyr, ellers har kommunene avtaler med leverandører som sikrer rask leveranse av utstyr vi mangler, forklarer Olaisen. 

-Vi kan også trå til og hjelpe kommuner i andre deler av Innlandet om behovet skulle oppstå. Hias-kommunenes samarbeidslager er antakelig det største mellom Oslo-regionen og Trondheim, og vi bidrar selvsagt om vi kan, sier Olaisen. 

God evne til å løse kriser

Ragnhild Aalstad, direktør i Norsk Vann, tok turen innom kommunens stand på Hamar. 

-Det er flott at vann og vannforsyning får oppmerksomhet i beredskapssammenheng, for bortfall av vann er antakelig det som får størst konsekvenser for samfunnet vårt, sier hun.

-Vi i Norsk Vann er også opptatt av at kommuner må samarbeide for å sikre kvalitet, kapasitet og kompetanse i vanntjenestene. Hias-kommunenes samarbeid om beredskap i vannforsyningen fremstår solid og gir innbyggerne trygghet. 

Hun roser også det gode samarbeidet internt i Hamar kommune, mellom vann- og avløpsetaten og den sentrale beredskapskoordinatoren. 

-Det er en forutsetning for gode og helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyser, beredskapsplaner og evne til å håndtere kriser, påpeker Aalstad. 

På standen møtte vi også representanter fra Hamar Sanitetsforening.

-Sanitetsforeningen er et eksempel på frivillige organisasjoner som uunnværlige ressurser kommunen kan trekke på i en krisesituasjon, sier Gaare. 

Les også:

Egenberedskap: Det viktigste er vann!

Relaterte nyhetssaker

Fagtreff: Fremmedvann i avløpsnettet

Fagtreff: Fremmedvann i avløpsnettet

På dag 1 av Fagtreffet, under parallell 2, setter vi søkelys på det viktige temaet: metoder for å avdekke fremmedvann. Gjennom fire innlegg fra ulike aktører får vi innsikt i spennende og varierte perspektiver, basert på erfaringer fra praksis og ny teknologi....

les mer
Bli med i bedreVANN!

Bli med i bedreVANN!

Kan din kommune levere enda mer kostnadseffektive og bærekraftige vann- og avløpstjenester, og samtidig ivareta nødvendig kvalitet og miljøkrav? Har du noe å lære av tilsvarende kommuner eller anlegg?  Å delta i Norsk Vanns benchmarking bedreVANN kan gi deg verdifull...

les mer