Tilsynsaksjonen hos kommunale avløpsanlegg, som ble gjennomført av statsforvalteren i august-september i 2021, avdekket brudd på kravene til miljørisikovurderinger i 36 av de 48 kommunene hvor dettet temaet ble kontrollert.
I noen kommuner kunne det ved tilsynet ikke legges fram risikovurdering for ytre miljø, mens i andre kommuner hadde den mangler, manglet forankring i ledelsen eller var ikke fulgt opp med planer og tiltak.
Norsk Vann ga i 2013 ut en veileder for vurdering av risiko for ytre miljø for avløpsanlegg, rapport 197/2013.
Rapporten er fortsatt aktuell og svarer godt opp dagens behov knyttet til ROS-vurderinger.
Veiledningen beskriver en arbeidsprosess for å vurdere og håndtere risiko for utslipp til ytre miljø fra avløpsanlegg, herunder risiko for utslipp til miljøet fra transportsystem og renseanlegg. Den omfatter både akutte, uønskede og planlagte hendelser. Betydning av klimaendring er også tatt med.
Rapporten kan være til god hjelp for kommuner som i dag har mangler knyttet til risikovurdering for ytre miljø for sitt avløpsanlegg.
-Rapporten ble utgitt i 2013, men er fortsatt aktuell, påpeker rådgiver Elisabeth Lyngstad i Norsk Vann, som også var en av forfatterne av rapporten.
-Ved utarbeidelse av miljørisikovurderingen er det viktig at man tilpasser denne til eget avløpsanlegg og inkluderer de hendelsene som er aktuelle for sitt anlegg. Listen over hendelser i rapporten er ikke uttømmende, men ment som eksempler og et utgangspunkt for risikovurderingen. Det er også viktig at man inkluderer og vurderer hvordan fremtidige klimaendringer vil kunne påvirke avløpsanlegget, slik at man i god tid kan utarbeide nødvendige planer og tiltak, forklarer Lyngstad.