6255 3030 post@norskvann.no

Nytt samarbeidsprosjekt: Resirkulering av fosforrike restråstoff til nye verdikjeder

7. okt, 2024 | Avløp, Innovasjon, Spredt avløp

Verdens tilgang til fosfor, et livsnødvendig og ikke-fornybart element, er kritisk. Et nytt prosjekt har målsetning om å finne praktiske metoder og teknologier for å resirkulere fosforrike restråstoff fra avløpsslam og fiskeslam til nye verdikjeder og til betalingsvillige markeder.

Prosjektet «Veier til å resirkulere fosforrike restråstoff til nye verdikjeder” tar sikte på å finne praktiske metoder som kan redusere avfall, samtidig som verdifulle råstoffer utnyttes i nye produkter. Dette er helt i tråd med sterke signaler fra EU, der EU-kommisjonens president Ursula Gertrud von der Leyen har initiert ny lovgivning for sirkulær økonomi som en del av EUs Green Deal. Lovgivningen går blant annet ut på å redusere avfall gjennom gjenbruk, reparasjon og resirkulering, med tiltak som utvidet produsentansvar, krav om sirkulær produktdesign og økonomiske insentiver for bærekraftige investeringer. 

Initiativet søker også å skape et marked for sekundære råvarer, spesielt kritiske råvarer, noe som legger ytterligere press på alle aktører for å utvikle bærekraftige løsninger.

Ressurser i avløpsslam

Her i landet står norske kommuner overfor økende kostnader knyttet til håndtering av ressursene i avløpsslam. Det er også forventet at oppdrettsnæringen i Norge vil møte strengere krav til håndtering av organisk avfall fra landbaserte anlegg.

Prosjektet “Veier til å resirkulere fosforrike restråstoff til nye verdikjeder” skal bidra til å finne løsninger som svarer på disse utfordringene. Prosjektet har en tidsramme på 16 måneder og en økonomisk ramme på 5 364 250,- kroner.

Norsk Vann er en av deltakerne i prosjektet. Prosjektet er finansiert av Innovasjon Norge Trøndelag og Trøndelag fylkeskommune. Det ledes av biogassfabrikken Ecopro AS, med støtte fra flere industrielle, kommunale og forskningsbaserte aktører.

-Det unike og spennende i dette prosjektet er at viktige sluttbrukeraktører som YARA og Solberg Industrier deltar som partnere, uttaler direktør i Norsk Vann Ragnhild Aalstad. 

Les mer om prosjektet og deltakerne her

gamle nyheter

Nyhetsarkivet

Nyhetskategorier

Relaterte nyhetssaker

Har du innspill til tema på Fagtreff 2025?

Har du innspill til tema på Fagtreff 2025?

Tradisjonen tro inviterer Norsk Vann hele bransjen til fagtreff 18. og 19. mars. Samling går over to dager på Gardermoen med faglig påfyll og gjennomgang av aktuelle tema. Vi gleder oss til å møtes og gjøre disse dagene til en viktig arena for kunnskapsdeling og...

les mer
Nytt Norsk Vann prosjekt i oppstart

Nytt Norsk Vann prosjekt i oppstart

Norsk Vann er i gang med å revidere tre relevante rapporter for vannbransjen. Rådgiver Norconsult AS vil i løpet av 2025 levere oppdaterte normer for symboler i driftskontrollsystemer, tag-koder og merking av anlegg. Prosjektet vurderer også behov og muligheter for...

les mer
NORDIWA 2025 – Call for abstracts

NORDIWA 2025 – Call for abstracts

Om mindre enn 1 år – tirsdag 23. til torsdag 25. september 2025 - inviterer Norsk Vann, sammen med våre søsterorganisasjoner i Norden, til den nordiske avløpskonferansen NORDIWA for 19. gang. Nå inviterer vi bransjen til å melde sin interesse for å bidra i programmet....

les mer
Temaside for små utslipp

Temaside for små utslipp

Vi har samlet nyttig informasjon om små utslipp på en egen temaside - "Små utslipp, store utfordringer!" Selv om utslippene er små hver for seg, bidrar de likevel i sum til betydelig forurensning som skader helse og miljø. Vi snakker om de minste renseanleggene, som...

les mer