Vannbransjen trenger folk med et bredt spekter av kompetanse!
Vannbransjen er full av spennende og varierte oppgaver, over hele landet. I årene som kommer skal det investeres mange hundre milliarder kroner i avanserte prosessanlegg, renseteknologi og ledningsnett i så og si alle landets kommuner. Dette må til for å trygge folks helse, ta vare på natur og miljø, og sikre samfunnets beredskap.
For å klare dette trenger vi folk med kompetanse på en rekke områder, både med fagutdanning og med høyere utdanning. Har du en utdanning som gjør deg relevant for en #jobbmedvann er du sikret en samfunnsnyttig, variert og utviklende karriere!
Universiteter og høgskoler
Det finnes et stort antall utdanninger på bachelor- og masternivå som åpner for en karriere innen vann. Ofte er imidlertid vannfagene «skjult» i andre utdanninger, så som i byggingeniørutdanningene der du kan velge å fordype deg i vannrelaterte fag i andre eller tredje studieår.
Vannbransjen trenger særlig folk med teknisk-naturvitenskapelig utdanning innen vann og miljø. Flere høgskoler tilbyr f.eks. bachelorutdanninger innen vann- og avløpsteknikk, kjemifag eller teknologifag. Universitetene tilbyr utdanninger på masternivå i f.eks vann- og miljøteknikk, kjemi, biologi, bioteknologi, geofag, samt energi og miljø. Dette og mere til er sterkt etterspurt kompetanse i vannbransjen.
Også økonomer, jurister, samfunnsplanleggere, kommunikatører, folk med utdanning innen sikkerhet og beredskap etc. kan finne spennende jobber i vannbransjen.
Noen eksempler på høyere utdanninger som bransjen rekrutterer ifra:
- Vann- og miljøteknikk, master, NMBU
- Byggingeniør, bachelor, OsloMet (tilsvarende finnes ved flere universiteter og høgskoler)
- Bygg og miljø, bachelor, Høgskolen i Østfold
- Miljøteknologi, bachelor, UIS
- Kjemiingeniør, bachelor, USN (tilsvarende finnes ved flere universiteter, også masternivå)
- Industriell kjemi, materialer og bioteknologi, master, NTNU
Listen er ikke uttømmende og du kan finne flere og lese mer om utdanningsretningene og studiestedene her: http://www.samordnaopptak.no
Fagskoleutdanning
Fagskoleutdanning bygger på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse, og er korte, yrkesrettede studier. Det finnes tekniske fagskoler som tilbyr studier innen prosessteknikk med valgfag i vann og avløp. Disse er normalt innrettet mot kommunal vann- og avløpsteknikk, men kan også være aktuelle for andre som arbeider med problemstillinger innenfor vann.
Noen eksempler på fagskoleutdanninger bransjen rekrutterer ifra:
- Vann- og avløpsteknologi, fagskoleingeniør – Fagskolen Innlandet
- Sirkulær disponering av vann – håndtering av vann ved urbanisering og klimaendringer, Norges grønne fagskole – Vea
Finn flere fagskoleutdanninger på nettstedet utdanning.no
Videregående skole / fagutdanning
Har du lyst til å jobbe med vann, stiller du særlig sterkt med fagutdanning innen Teknologi- og industrifag (f.eks. Kjemiprosess- og laboratoriefag), Elektro og datateknologi (f.eks. Automatisering, Industriteknologi og Datateknologi og elektronikk), og Bygg- og anleggsteknikk (f.eks. Anleggsrørlegger, Rørlegger, Tømrer)
Oversikt over aktuelle yrkesfaglige studieprogrammer finnes på vilbli.no
Jobber du allerede i vannbransjen?
Norsk Vann tilbyr en rekke kurs og konferanser som gir økt faglig kompetanse.
Beredskap og krisehåndtering i vannbransjen
I samarbeid med Høgskolen i Innlandet har Norsk Vann utviklet et nett- og samlingsbasert deltidsstudium skreddersydd for ansatte i vann- og avløpsetaten.