VA-norm og VA/Miljø-blader ble tidligere forvaltet separat, med ulike eierskap, driftsavtaler og abonnementsordninger. Nå er Stiftelsen VA/Miljø-blad opphevet, og Norsk Vann er i gang med å videreutvikle og forvalte de kjente produktene i fortsettelsen, frem mot det nye produktet Vannstandard.
Bakgrunn
Norsk Vanns VA-norm ble etablert av Norsk Vann i 2003. Driften av normen var helt frem til 2019 satt bort til Stiftelsen VA/Miljø-blad. Stiftelsen hadde driftsavtale med Norsk Rørsenter i samme periode, og det var Rørsenteret som var postkasse og sekretariat for ordningen. VA-normen beskriver krav som kommunen setter til VA-tekniske anlegg. Den viser til VA/Miljø-blad, slik at disse to produktene henger tett sammen.
VA/Miljø-blad ble etablert i 1996 og var eid av Stiftelsen VA/Miljø-blad. I utgangspunktet var VA/Miljø-blad en beskrivelse av beste praksis. Slik produktet utviklet seg gjennom mange år, består VA/miljø-bladene i dag av mye mer enn bare beste praksis. De inneholder blant annet krav, produktfakta og produktbeskrivelser, diskusjoner og eksempler. Det finnes per i dag 127 VA/Miljø-blader, og de handler om alt fra håndtering av grønne tak, nedgravde oljetanker, minirenseanlegg til grøfteutførelse.
Mulighetsstudie
Det var uheldig for utviklingen av de to produktene at de ble forvaltet separat, med ulike eierskap, driftsavtaler og abonnementsordninger. Det ble derfor i 2015 satt i gang en prosess for å komme fram til hva som vil være en fremtidsrettet organisering og drift av VA-normen og VA/Miljø-bladene. Saken var gjenstand for utredninger og behandlinger i stiftelsesstyret, NKFs hovedstyre (Norsk Kommunalteknisk Forening) og Norsk Vanns styre.
Veivalg for framtiden
På tampen av 2017 resulterte arbeidet i en enighet mellom Stiftelsen for VA/Miljø-blad, NKF og Norsk Vann om en ny strategi for framtiden. Norsk Vann tok i 2019 tilbake driften av VA-normen i egen regi. Samtidig startet jobben med å utvikle «beste praksis» knyttet opp til kravene i normen. Stiftelsen VA/Miljø-blad sendte inn søknad til Stiftelsestilsynet om opphør av sin virksomhet i disse dager. Stiftelsen ble formelt opphevet i 2020.
Målet med det nye produktet er
- å imøtekomme brukernes behov
- å forvalte innholdet fra VA-normen og VA/Miljø-blader som ett produkt
- at det skal bli bedre synergi mellom det nye produktet og andre utgivelser/arbeid som foregår hos Norsk Vann, samt
- at det skal bli en mer hensiktsmessig betalingsordning ved å sikre at alle kommuner som bruker VA-normen betaler abonnement for det, og at entreprenører og andre som skal innfri kommunens VA-norm får fri tilgang til bladene.
Det nye produktet har fått navnet Vannstandard og eies av Norsk Vann, som får god hjelp av «Rådet for Vannstandard», med rådsmedlemmer oppnevnt av NKF og Norsk Vann. Rådet hadde sitt første møte i mars 2018.
Framtidens standard for etablering av vann og avløp
Innholdet fra VA-normen og VA/Miljø-bladene videreutvikles som ett produkt, basert på krav med tilhørende veiledning/beste praksis:
- for etablering av vann- og avløpsanlegg, fra kommunen som ledningseier
- for etablering av vann- og avløpsanlegg, fra kommunen som myndighet
- til drift og vedlikehold av vann- og avløpsanlegg
VA-normen og VA/Miljø-bladene, slik vi kjenner dem, vil etter hvert utgå og bli erstattet av et nytt produkt. Det nye produktet vil bli samlet på en hjemmeside som heter vannstandard.no
Framdrift
Arbeidet tar lengre tid enn vi først hadde forestilt oss, fordi vi er opptatt av å få god kvalitet på det nye produktet. Det betyr at vi må gjennomgå alt innholdet fra både VA-norm og VA/Miljø-blad. Noe blir strøket eller omformulert, og nytt blir tilført på veien mot en ny, norsk standard for vann- og avløpsanlegg.
Arbeidet er inndelt i ulike faser. Vi prioriterer å få utarbeidet de kravene som skal stilles fra kommunen som ledningseier først. Det er vi i full gang med, og flere rådgivere hjelper oss med denne jobben. Deler av det faglige innholdet er ferdigstilt. Vi jobber nå med å få på plass resten. Flere av dere som skal bruke normen, og andre fagpersoner som blir berørt av innholdet, har deltatt eller skal delta i arbeidet. Vi ønsker at flest mulig skal engasjere seg og komme med innspill. Dette skjer gjennom mindre arbeidsgrupper og i åpne høringer. Det neste som blir lagt ut på åpen høring, vil være krav og veiledning til grøfte- og ledningsutførelse. Følg med på
norskvann.no.
Krav til anlegg som kommunen skal eie, håper vi å få mer eller mindre ferdig i løpet av 2021. Neste fase blir å få utarbeidet øvrige krav til etablering av vann- og avløpsanlegg, som skal stilles fra kommunen som myndighet. Dette arbeidet håper vi å komme i gang med i 2021 og vi regner med å arbeide med dette i hele 2022.
Parallelt med utarbeidelse av krav med tilhørende veiledning, arbeider vi med å få på plass den nye hjemmesiden, ny betalingsordning, overgangsordning mellom nytt og gammelt produkt med mer. Målet er å åpne vannstandard.no i løpet av 2021.
Overgangsordning
De nærmeste årene vil den eksisterende VA-normen og VA/Miljø-bladene leve videre akkurat som før. De vil imidlertid ikke bli oppdatert og har heller ikke blitt det de siste par årene.
I forbindelse med åpning av nettstedet vannstandard.no vil vi legge ut informasjon og veiledning til kommunene om hvordan de kan ta det nye produktet i bruk, hvilke vurderinger som må gjøres lokalt og om nødvendig forankring.
Vi har stor tro på at dette kommer til å bli et faglig solid og brukervennlig produkt. Vi gleder oss til å jobbe videre med utviklingen og til å kunne presentere vannstandard.no for dere der ute. Dersom dere har spørsmål eller innspill til det videre arbeidet, kan det sendes til
Gjertrud Eid.