Norsk Vann har avgitt en felles uttalelse til de 11 vannregionmyndighetenes høringsdokumenter om vesentlige vannforvaltningsspørsmål. Håpet er at uttalelsen og en tilhørende mal for politisk saksfremlegg, skal være til nytte for medlemmenes arbeid med egne uttalelser.
Midtvegshøring etter vannforskriften
Høringsdokumenter om "vesentlige vannforvaltningsspørsmål" etter vannforskriften ble sendt ut på høring fra landets 11 vannregionmyndigheter rundt 1. juli. Dokumentene skal gi svar på hva som er hovudutfordringer for å nå et godt vannmiljø i den enkelte vannregion. Alle vannregionene har høringsfrist rundt årsskiftet. Høringsdokumentene vil danne bakgrunn for å lage tiltaksanalyse for hvert enkelt vannområde. Disse vil så ligge til grunn for arbeidet med tiltaksprogram og forvaltningsplan for den enkelte vannregion.
Felles høringsuttalelse fra Norsk Vann
Norsk Vann har i brev av 20. november avgitt en felles høringsuttalelse til alle 11 vannregionmyndigheters høringsdokumenter. Uttalelsen ble avgitt i god tid før fristen, i håp om at den kan være til nytte for Norsk Vanns medlemmer i deres arbeid med egne uttalelser. Norsk Vann uttalelse er begrenset til forslag til forbedringer og behov for avklaringer på mer overordnet nivå. Norsk Vann henviser til medlemmenes uttalelser når det gjelder konkrete innspill til det enkelte høringsdokument.
Norsk Vanns høringsuttalelse er på hele 10 sider og kan lastes ned her i fulltekst pdf. I tilfelle noen medlemmer ønsker å bruke enkelte av Norsk Vanns formuleringer i egen uttalelse, legger vi her ved en word-versjon også. Uttalelsen har følgende hovedbudskap:
«Norsk Vann mener vannregionmyndighetene har utarbeidet pedagogiske høringsdokumenter, som innbyr til nærmere lesing og medvirkning. Dokumentene burde imidlertid i større grad fulgt malen som var anbefalt for struktur og innhold, og det burde vært en omforent holdning til videre behandling av høringsdokumentet. Vi etterlyser også en mer lik organisering av arbeidet fra vannregion til vannregion, herunder involvering av politisk nivå og viktige interessentgrupper.
Hovedutfordringen – og dermed det vesentligste vannforvaltningsspørsmålet, gjelder finansiering av arbeidet. Norsk Vann mener det er behov for økte ressurser på både statlig nivå, vannregionnivå, vannområdenivå og i kommunene, for å sikre en mest mulig hensiktsmessig og kostnadseffektiv gjennomføring av arbeidet etter vannforskriften. Det er videre behov for avklarte og egnede virkemidler og incentivordninger for å sikre nødvendig tiltaksgjennomføring i de ulike sektorene som berøres av forvaltningsplaner og tiltaksprogrammer.
Forslag til Statsbudsjett for 2013 gir ikke grunn til optimisme. Norsk Vann gjentar i denne uttalelsen våre forslag til tiltak og incentivordninger for å sikre den norske gjennomføringsevnen. Sentralt i spørsmålet om finansiering blir den norske implementeringen av vanndirektivets artikkel 9 og definisjoner av vanntjenester og vannprising.
Norsk Vann kommer også med synspunkter og utviklingsforslag til vannregionmyndighetene og direktoratgruppen på følgende områder:
• Overvåking og klassifisering
• Bruk av Vann-Nett
• Grunnvann
• § 12 i vannforskriften om nye tiltak/inngrep
• Prioriterte stoffer
• Avrenning fra byer/tettsteder og klimatilpasning
• Implementering av flomdirektivet
• Ulike sektorers bidrag
• Tiltaksananalyser og tiltaksbibliotek
• Forventninger fra EU
• Kompetanse
Norsk Vann og vår arbeidsgruppe for gjennomføring av vannforskriften står til myndighetenes disposisjon ved behov for evt. utdypende innspill og bidrag.»
Mal for sak til politisk behandling
Dokumentet ”Vesentlige vannforvaltningsspørsmål” skal brukes til å skape bred medvirkning og forankring, i god tid før endelig forvaltningsplan sendes på høring. Medvirkning er altså særdeles viktig på dette nivå av planprosessen.
For å oppnå god medvirkning og forankring er det viktig at en i høringsprosessen når ut til alle de interessenter som ønsker å bidra, slik at de kan medvirke aktivt. En av de viktigste kommunikasjonskanalene ut til interessentene lokalt er politisk behandling i kommunestyret og andre politiske utvalg i kommunen. Da vil saken bli godt belyst, informasjon om saken vil bli lett tilgjengelig for media og innbyggere i kommunen, og det gis tilstrekkelig anledning til medvirkning både for kommunen og publikum generelt.
For å stimulere til økt grad av politisk behandling av høringssaker etter vannforskriften, har Norsk Vanns «Arbeidsgruppe for gjennomføring av vannforskriften» utarbeidet en mal som kan benyttes i utarbeidelse av saksfremlegg. Malen kan lastes ned her i word-format, for videre bearbeiding av den enkelte høringsinstans.