Prosjektleder i Norsk Vann: | Toril Hofshagen |
Utfører/konsulent: | Norconsult |
Forventet ferdig: | Rapport foreligger |
1.12 Investeringsbehov i vann- og avløpssektoren
Forslagsstiller: Sekretariatet i Norsk Vann
MÅLSETTING
Det skal utarbeides en rapport som viser gjenanskaffelseskostnad for norske vann- og avløpsanlegg per 2012 og investeringsbehov ved ulike ambisjonsnivåer i sektoren i perioden frem til 2030. Rapporten vil være viktig i VA-sektorens arbeid med økt synlighet og påvirkning av rammebetingelser, samt et grunnlag for kommuner og VA-selskaper i deres arbeid med hovedplaner og langtidsbudsjetter.
BAKGRUNN
Norsk Vann får stadig spørsmål fra medlemmer, media, myndigheter og andre om økonomiske makrotall for vann- og avløpssektoren, herunder behov for investeringer i vann- og avløpssektoren fremover. Det etterspørres både totaltall og mer spesifikke tall, som for eksempel hva det vil koste å skifte ut alle fellessystemer for avløpsvann og overvann med separatsystem. Det er behov for å utrede nærmere hva slags investeringsbehov vann- og avløpssektoren står overfor i overskuelig fremtid, forslagsvis frem til 2030. Det er behov for estimater av investeringsbehov totalt og på nærmere definerte delområder. Estimatene vil måtte ta utgangspunkt i bl.a.:
-nasjonale rammebetingelser som statlig regelverk og politiske og faglige føringer av nyere dato
-statistikk om tilstanden i VA-sektoren i dag og behov for forbedringer, jf. bl.a. KOSTRA, MATS, bedreVA og ”State of the nation”
-hovedplaner og langtidsbudsjetter for noen utvalgte kommuner og VA-selskaper
Et mye brukt tall i vann- og avløpssektoren de senere årene har vært gjenanskaffelseskostnaden for norske vann- og avløpsanlegg, som i Norsk Vanns rapport 130/2003 ble beregnet til kr 434 mrd. kr i 2001-kroner. Dette tallet har de siste årene vært korrigert for prisstigning og nyinvesteringer og ”rundet av” til om lag 500 mrd. kr. For å kunne utrede fremtidig investeringsbehov, er det nødvendig å gjennomføre en nyere beregning av gjenanskaffelseskostnaden for norske vann- og avløpsanlegg, som tar utgangspunkt i eksisterende infrastruktur og enhetskostnader per 2012. Estimatene bør baseres på bl.a.:
-nasjonal statistikk over vann- og avløpssektoren
-enhetskostnader for ulike elementer av vann- og avløpsanlegg
-supplerende informasjon fra noen utvalgte kommuner og VA-selskaper
PROSJEKTOPPLEGG. KORT BESKRIVELSE
Prosjektet innebærer følgende delaktiviteter:
-
Avklare med styringsgruppen hvilke kostnadsestimater som konkret skal prioriteres innenfor prosjektets ramme
-
Innhente nødvendig grunnlagsinformasjon (nasjonal statistikk og rammebetingelser, enhetskostnader for tiltak i VA-sektoren, utdypende informasjon fra ca. 10 kommuner/VA-selskaper, evt. sammenliknbare nordiske studier mv.)
-
Utarbeide forslag til rapport med estimater
-
Gjennomføre workshop med styrings- og referansegruppen for drøfting av rapport, herunder forutsetninger og beregninger
-
Gjennomføre høring av revidert rapportforslag i styrings- og referansegruppen
-
Utarbeide endelig rapport
-
Markedsføring og implementering av resultatene
ORGANISERING. DELTAGERE
Prosjektet gjennomføres av rådgiver som har rammeavtale med Norsk Vann.
Prosjektet styres av en styringsgruppe med 4 representanter fra Norsk Vanns medlemmer, som er oppnevnt av Norsk Vanns samfunnsutviklingskomité.
I tillegg vil styringsgruppen foreslå deltakere i en referansegruppe med representanter fra Norsk Vanns medlemmer, myndigheter og Nasjonalt brukerforum for VA-sektoren, som blir invitert til workshopen og til å gi innspill til rapporten.
Norsk Vanns sekretariat vil ivareta prosjektadministrasjon, trykking/markedsføring mv.
KOSTNADER. FINANSIERING
Prosjektet finansieres av Norsk Vann prosjekt:
Faglig utredning og rapportering 220.000,-
Styrings-/referansegruppemøter 30.000,-
Trykkeutgifter/markedsføring 50.000,-
Prosjektadministrasjon 70.000,-
Uforutsett 30.000,-
Totalt 400.000,-
KOST/NYTTE
Vann- og avløpssektoren er en kapitalintensiv samfunnssektor med en investeringshorisont over flere generasjoner. Det er viktig at investeringsplaner som legges på nasjonalt og kommunalt nivå, har en felles forankring i oppdaterte grunnlagskostnader og investeringsestimater. En utredning som foreslått i dette prosjektet vil være et viktig grunnlagsdokument lokalt for både kommuner, VA-selskaper, rådgivere, leverandører og entreprenører. Videre vil det være et viktig grunnlagsdokument nasjonalt for politikere, myndigheter, media og interesseorganisasjoner som Norsk Vann, MEF og RIF. Kostnaden ved prosjektet er svært lav i forhold til de milliardinvesteringer som vann- og avløpssektoren står overfor i årene fremover.
TIDSPLAN
Prosjektet gjennomføres i perioden april 2012 - desember 2012.
RAPPORTERING
Prosjektet rapporteres i form av en Norsk Vann rapport. Til markedsføring av resultatene utarbeides 2-siders informasjonsark samt artikkel og kronikk.
INFORMASJONSSTRATEGI
Deltakerne i Norsk Vanns prosjektsystem mottar et eksemplar av rapporten fra prosjektet, og 2-siders informasjonsark benyttes til utstrakt spredning av resultatene på konferanser mv. Resultatene fra prosjektet presenteres dessuten i Bulletin og på norskvann.no. En faglig basert artikkel sendes relevante tidsskrifter som VANN, Kommunalteknikk, Teknisk Ukeblad mv. En spisset kronikk sendes relevant nasjonal presse samt benyttes i interessepolitisk påvirkningsarbeid overfor folkevalgte. Norsk Vann retter en henvendelse til berørte myndigheter om anbefalinger som evt. fremkommer i prosjektet.
Hamar, 1. oktober 2011
Toril Hofshagen