Norsk Vann bygger videre på de gode erfaringene fra den virtuelle VA-juskonferansen i 2020, og arrangerer et interaktivt fagtreff med forberedte diskusjoner og spørsmål til innlederne fra studio, og med god plass til spørsmål fra deltakerne. Les hele programmet og meld deg på fagtreffet her.
Norsk Vann har tidligere omtalt det som nå skjer på avløpsområdet som tidenes avløpssatsing. Dette vil også prege innholdet på dag 2 av fagtreffet, 17. mars.
Etter en kort innledning fra Norsk Vann, vil Miljødirektoratet og Statsforvalteren i Vestland orientere om myndighetenes arbeid med, og forventninger til kommunene og selskapene, i arbeidet med å komme ajour med etterlevelse av kravene i forurensningsforskriften og i utslippstillatelsene.
En forutsetning for gode prosesser og et godt resultat, er tydelig og klare forventninger, med god veiledning fra myndighetene. Vi regner med at deltakerne på fagtreffet vil kjenne sin besøkelsestid og benytte anledningen til å stille spørsmål dersom det er noe som er uklart i budskapet fra myndighetene.
Denne delen vil bli etterfulgt av en bolk med eksempler på hvordan kommuner og selskaper har gått fram for å løse utfordringene. Indre Østfold kommune var en av de første som for alvor fikk merke den skjerpede tilnærmingen fra Statsforvalteren, med varsel om byggestopp dersom ikke forpliktende planer med tidsfrister ble vedtatt og iverksatt. Hvordan gikk de fram, og hva var deres erfaringer?
Store og komplekse prosjekter kan være krevende på mange måter, men noe som gjerne kommer inn litt for sent, er en god og gjennomtenkt plan for å informere og for å etablere dialog med innbyggere og politikere. Her vil erfaringer fra Ålesund kommune bli presentert. I tillegg blir det presentasjoner med erfaringer fra større utbyggingsprosjekter og prosessen med å søke ny utslippstillatelse fra Askøy kommune, Nedre Romerike Avløpsselskap, Øyvar i Øygarden kommune, og fra Ullensaker kommune.
Tradisjonen tro presenteres det på fagtreffet resultater fra Norsk Vanns prosjekter, og denne gang lanseres det flere nye rapporter med relevans for utfordringene på avløpsområdet - innovative anskaffelser, forurensninger i overvann, og legemidler og mikroforurensninger. Denne siste rapporten vil utgjøre et viktig kunnskapsgrunnlag for kilder og skjebne til mikroforurensninger og legemidler som havner i avløpsvann, samt et grunnlag for Norsk Vanns videre arbeid med en helhetlig tilnærming til håndtering av miljøgifter og legemiddelrester i miljøet.
Norsk Vanns rapport om bærekraftig fremmedvannsnivå har blitt presentert tidligere, og på fagtreffet denne gangen får vi presentert gode eksempler på hvordan fremmedvann kan håndteres, fra en stor og en mindre kommune, representert ved Trondheim og Våler i Viken.