
Riksantikvaren har utgitt en veileder som skal sikre at arkeologiske kulturminner ivaretas best mulig når nedgravde rør og ledninger skal planlegges, anlegges eller fornyes. Norsk Vann har vært en av bidragsyterne til arbeidet.
For kulturminneforvaltningen er det viktig at arkeologiske kulturminner ivaretas best mulig når rør og ledninger planlegges og anlegges. For ledningseierne er det viktig med forutsigbare rammer og god veiledning for å sikre at ledningsarbeider ikke blir unødig forsinket eller unødig kostnadskrevende.
Den nye veilederen er utgitt av Riksantikvaren i juni 2018. Målgruppe er tiltakshavere, interesseorganisasjoner, kommuner, offentlig kulturminneforvaltning og alle andre som arbeider med saker som gjelder nedgravde ledningsanlegg.
Norsk Vann tok allerede i brev 18. mars 2009 opp med Riksantikvaren behovet for en veiledning, for å sikre ryddighet og gode rutiner både fra kulturminneforvaltningen og tiltakshavers side. Bakgrunnen var at Norsk Vann hadde fått rapporter fra en rekke medlemmer om problemstillinger de støtte på i sin dialog med lokal kulturminneforvaltning.
Et møte 17. november 2009 mellom bl.a. Riksantikvaren og Norsk Vann, ble startskuddet på Riksantikvarens arbeid med å utvikle en egen veileder på området, der representanter for ulike ledningsaktører også ble invitert med i arbeidet. Riksantikvarens arbeid med veilederen har foregått i samarbeid med representanter fra Energi Norge, KS Bedrift, Norsk Fjernvarme, Skien kommune, Telenor og Norsk Vann. Utkast til veilederen var i 2017 på høring gjennom Samarbeidsforum for ledninger i grunnen.
Veilederen kan lastes ned fra Riksantikvarens nettsider.
Norsk Vann håper den nye veilederen vil bli til god nytte!