Vann- og avløpsbransjen har et samlet klimafotavtrykk på ca. 540 000 tonn CO2 ekv. i 2021 (ref. bedreVANN 2021). Den største andelen av dette kommer fra ledningsfornyelse og investeringer. For å redusere karbonavtrykket i VA-prosjekter må bransjen jobbe aktivt med å implementere tiltak innen massehåndtering og bruk av grøftefrie metoder, i stedet for tradisjonell graving. På Norsk Vanns fagtreff på Gardermoen 16.-17. mars presenteres eksempler og erfaringer fra disse tiltakene på parallell A dag 2. Vi skal også se nærmere på hvordan kommunen kan stille gode miljøkrav i offentlige anskaffelser og hvordan standardisering og digitalisering kan bidra til å gjøre det grønne skiftet mer effektivt.
Et annet tema vi tar opp på parallell A er kontroll og kvalitetssikring. Kontroll og kvalitetssikring i VA-prosjekter er viktig for å sikre at prosjektene blir gjennomført i henhold til krav. For å gjennomføre god kontroll fra A til Å, kan det være nyttig å ha en systematisk tilnærming og å dele erfaringer og god praksis fra tidligere prosjekter. På fagtreffet vil Lillehammer og Bærum kommune dele sine erfaringer med god praksis i kontroll av VA-prosjekter, og Norva 24 vil gi en oversikt over de vanligste feilene som oppstår på nyanlegg.
Parallellen byr også på andre spennende temaer som utvelgelse av kummer til kumrehabilitering på grunn av fremmedvann, slik at de kummene som trenger det mest får den nødvendige oppgraderingen først. Til slutt skal vi høre om et uttestingsprogram Oslo kommune, VAV, gjennomfører for å gi økt kunnskap om bruk av elektromuffer, og se i hvilken grad ulike faktorer påvirker sluttresultatet.
Vi ønsker velkommen til interessante foredrag og utveksling av kunnskap.
Program og påmelding til fagtreffet finner du her.
Velkommen!